La Unió de Llauradors demana ajudes per les pèrdues causades per l’episodi de pluja

VilaWeb
Redacció
31.03.2022 - 16:03
Actualització: 31.03.2022 - 18:03

Un informe elaborat per la Unió de Llauradors i Ramaders sobre l’episodi de pluja de les darreres setmanes, calcula en més d’11,2 milions d’euros les pèrdues directes en cultius de prop de 25.000 hectàrees al País Valencià, a banda dels danys en infraestructures agràries “difícils de calcular”, i reclama ajudes per als afectats.

Tot i el mal causat, el sindicat agrari considera que les precipitacions també han resultat “prou beneficioses” per al sector agrari, tret d’algunes zones i produccions.

La Vall és una de les comarques més afectades per les precipitacions, però també per la quantitat de dies en què no ha fet sol i hi ha hagut humitat constant, tal com ha assenyalat l’organització en un comunicat. Els danys s’han donat així per una combinació de pluges, excés d’humitat, vent i cels coberts i tant en cultius de regadiu com de secà.

Com a part positiva, la Unió destaca l’estalvi de regs i d’energia, la recàrrega i recuperació dels aqüífers i l’ompliment d’embassaments que “ens assegura una reserva d’aigua molt important i un alleujament per a allunyar-nos del període de sequera en el qual estàvem immersos”.

Com a resultat de la combinació de pluges i absència de dies assolellats amb l’excés d’humitat, hi haurà problemes fitosanitaris (augment de malalties fúngiques), falta de quallat o caiguda de flor, fruita petita i depreciació comercial per afeccions en la pell en determinades produccions com per exemple cítrics.

Ajudes

El sindicat reclama una série d’ajudes per als afectats, com la concessió d’ajuts directes, el repartiment gratuït de producte fungicida cicatritzant, la condonació de la contribució de les parcel·les conreades i construccions, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, l’establiment de préstecs amb interés subvencionat i també una sèrie d’actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.

A més, sol·licitarà a Agroseguro l’agilitació urgent del peritatge de les parcel·les sinistrades i que s’ajusten a la realitat dels danys del cultiu.

Entre les afectacions a la Vall, el sindicat destaca el repiló que ha causat una pèrdua important de fulles en oliveres, cosa que pot ocasionar un descens considerable de producció en la pròxima campanya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any