Fira aèria 2018 (Fotografia: UV)

L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) acollirà aquest divendres un esdeveniment educatiu en el qual més de 1.000 estudiants de secundària mostraran drons socials, curts d’animació i robots humanoides com a resultat de tres projectes d’Innovació Educativa. Són la Fira Aèria, MOMO i Programa La Teua Obra, que s’han desenvolupat durant el curs en centres de secundària, en què han participat estudiants d’instituts d’Albaida, l’Olleria i Ontinyent.

L’acte es farà de 9.30 a 14.00, i s’hi presentaran els drons socials i curtmetratges en stop motion i amb robots humanoides actors o actrius que els alumnes ha fet amb l’ajuda de 170 docents que s’han implicat en els projectes.

Per projectes, La Fira Aèria compleix aquest curs la cinquena edició i té com a objectiu que els estudiants aprenguen a construir, configurar i fer volar un dron amb finalitat social o mediambiental que resolga una situació de l’entorn més immediat. Aquest projecte tindrà amb 3 zones diferenciades: una zona d’estands, on cada centre tindrà el seu propi expositor i es mostraran els drons realitzats; una zona de vols; i sales de presentacions on els estudiants defensaran el seu treball.

MOMO és un projecte que pretén realitzar un curtmetratge d’animació amb una finalitat social o mediambiental. Una iniciativa educativa que conjumina impressió 3D, electrònica digital i art, i amb el qual l’alumnat ha aprés no solament tècniques d’animació com l’stop motion sinó també a construir un sistema de filmació de vídeo com és un slider o braç robòtic per mitjà d’una impressora 3D i a programar els moviments d’aquest sistema amb Arduino i electrònica digital.

Cada centre disposarà d’un estand on mostrarà decorats, slider, braç robòtic i altres elements creats per a la realització del curtmetratge que ha dirigit i ideat l’estudiantat. A més, el Saló de Graus de la ETSE acollirà l’estrena dels curts.

Programa La Teua Obra és un projecte que integra robòtica i cinema. Els estudiants han aprés a programar un robot humanoide que ha d’aparéixer com un actor o una actriu més dins d’un curtmetratge ideat completament per ells.

La Fira Aèria, MOMO i Programa La Teua Obra són una idea original del Caleidoscopio, empresa del Parc Científic de la Universitat Miguel Hernández d’Elx amb la col·laboració de la pròpia Universitat il·licitana, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Autònoma de Madrid, CEFIRE i el CTIF, els Centres Territorials d’Innovació i Formació de la Conselleria d’Educació de Madrid.