El País Valencià va demanar passar a la fase 1 de la desescalada, però el Ministeri de Sanitat espanyol només ha validat el pas de deu dels vint-i-quatre departaments. Es tracten de Xàtiva-Ontinyent i Gandia (els que inclouen la Vall d’Albaida), Vinaròs, Requena, Alcoi, Dénia, la Marina Baixa, Elda, Oriola i Torrevella.

Guia: quines ciutats i territoris entren a la fase 1 del desconfinament del coronavirus

Què es pot fer a la fase 1? Reobertura de comerços i serveis, mobilitat, reunions de deu persones…

Fase 1
Demà el govern espanyol especificarà quines activitats es podran fer, però si ens guiem pel pla de desconfinament anunciat fa dues setmanes, en aquesta fase s’obrirà el petit comerç –fins a 400 metres quadrats– i allotjaments turístics sense utilització de zones comunes i amb restriccions, i amb una atenció preferent per als majors de 65 anys.

També es preveu el contacte social en grups de 10 persones no vulnerables ni amb malalties prèvies, en domicilis i espais públics; una ocupació limitada dels vehicles privats, tret de les persones que convisquen juntes, que podran anar plegades; es permetran vetles de difunts amb un nombre limitat de familiars, amb protocols de distància física i de seguretat.

D’una altra banda, es reactivaran progressivament els serveis socials, ‘amb una atenció prioritària als col·lectius més desfavorits’, és a dir, persones amb discapacitat, les teràpies de rehabilitació, psicosocials… I també l’atenció domiciliària i el seguiment continu a la gent gran que no visca en residències.

Els centres educatius obriran per a fer-ne desinfecció, condicionament i treball administratiu i d’investigació, i s’obriran els laboratoris universitaris. Es preveu que es puguen fer seminaris i congressos científics respectant la distància social i amb menys de trenta assistents.

Pel que fa al comerç, es preveu l’obertura generalitzada dels locals i establiments comercials que no siguen centres o grans espais comercials. L’aforament es limitarà al 30%, amb distància de seguretat de dos metres i quan siga possible que només romanga un client dins l’establiment. A més, deixa en mans dels ajuntaments que reactiven l’activitat dels mercats a l’aire lliure no sedentaris, amb un sistema de control de l’aforament que el limite al 25% als llocs habituals.

Es podran obrir les terrasses dels bars i restaurants, amb una ocupació màxima del 50% de les taules bo i assegurant la distància de seguretat entre clients. Deixa en mans de l’ajuntament de poder permetre més extensió de la terrassa perquè hi haja més ocupació de clients però respectant la proporció de taules/superfície del 50%.

Podran obrir les biblioteques amb una limitació de l’aforament, i els actes i espectacles culturals amb menys de trenta persones en llocs tancats, amb un terç d’ocupació de l’aforament. Els actes culturals a l’aire lliure també es podran fer si tenen un aforament de menys de dues-centes persones, sempre que estiguen assegudes i mantenint la distància necessària. Els museus podran reobrir, però només per a visites, i no pas per a activitats culturals, amb un terç de l’aforament permès.

També és previst que es puga reprendre el turisme actiu i de natura per a grups limitats i la producció audiovisual i la filmació de cinema i de sèries.

En l’àmbit esportiu, s’obriran les instal·lacions a l’aire lliure sense públic per practicar esports sense contacte directe, com ara l’atletisme i el tenis. Es podrà fer activitat esportiva individual amb cita prèvia en centres esportius que no impliquen el contacte físic ni l’ús de vestidors. Els llocs de culte religiós podran obrir amb un terç de l’aforament.

El transport públic urbà i interurbà recuperarà una oferta de servei entre el 80% i el 100%. Pel que fa a la mobilitat de mitjana i llarga distància amb bus o tren, es mantindrà l’oferta del 30% del servei i els combois i vehicles podran anar mig plens. També es permetran obres petites de rehabilitació en locals tancats i a habitatges buits.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.