La Vall d’Albaida entra en una ‘fase 3 avançada’ de la desescalada

  • Es permet el 75% de l'aforament en la majoria d’establiments, el 100% a les terrasses i esdeveniments culturals a l'aire lliure de fins a 800 assistents

VilaWeb
Redacció / EP
15.06.2020 - 07:36
Actualització: 15.06.2020 - 09:36

La majoria d’establiments i espais públics tancats del País Valencià poden obrir des d’aquest dilluns 15 de juny al 75% del seu aforament en l’anomenada ‘fase 3 avançada’, on també es permetrà el 100% d’aforament a les terrasses amb dos metres de distància i esdeveniments culturals a l’aire lliure amb fins a 800 assistents.

Ho va detallar Puig dissabte en una declaració institucional en què va presentar el decret que recull aquestes mesures, amb 53 articles i sis disposicions que ha entrat en vigor la mitjanit de diumenge a dilluns. Entre les novetats, la distància social passa a ser d’1,5 metres, s’eliminen les franges horàries i també es permetran activitats esportives a l’aire lliure amb fins a 50 persones.

Segons Puig, amb aquesta nova etapa de la desescalada, el Consell ‘recupera totes les competències suspeses de manera temporal’ i la Presidència de la Generalitat torna a ser ‘l’autoritat competent delegada’. En aquest marc, el govern ha decidit de dissenyar una ‘fase 3 avançada’ i ‘més oberta que la normativa marc’ del Ministeri de Sanitat espanyol.

La Generalitat ha ampliat ‘amb caràcter general’ la capacitat d’aforament dels establiments i comerços, que en comptes del 50% proposat pel Ministeri de Sanitat espanyol podran obrir al 75%, i també ha augmentat la dimensió dels grups en els quals es podran dur a terme les activitats.

La distància social mínima passa a ser d’un metre i mig, i en cas de no poder guardar-se aquesta separació interpersonal, serà obligatori l’ús de màscara. Desapareixen també les franges horàries. Igualment, ha recordat que es permet la mobilitat ‘amb llibertat plena’ dins el territori valencià.

Reobrin centres educatius

Amb la ‘fase 3 avançada’, les escoletes de 0 a 3 anys reobriran el 19 de juny, mentre que en Primària, Secundària i Batxillerat s’inclou l’obligació d’oferir tutories presencials a famílies. Es permeten les activitats presencials de grups reduïts per als estudiants que prepara les Proves d’Accés a la Universitat.

En l’àmbit universitari, es reprén l’activitat presencial de les pràctiques externes. No s’autoritzen pràctiques formatives en empreses immerses en un ERTO o ERO.

Restaurants, hotels i activitats turístiques

Dins dels bars, cafeteries i restaurants es permet fins al 75% de l’aforament. Torna a estar autoritzat consumir a la barra, amb la distància de seguretat d’un metre i mig, i les terrasses disposaran del 100% de les taules autoritzades, amb dos metres de distància entre elles i sense que superen els 20 comensals.

Als hotels i altres allotjaments turístics, es reobrin les zones comunes al 75% –incloses piscines– i l’ocupació general s’eleva al 75% de la seua capacitat legal. Quant a zoològics, aquaris, embarcacions turístiques, centres recreatius i les atraccions de fira poden acollir usuaris fins al 75% de l’aforament. Es poden fer guies turístiques amb grups de 20 persones.

Comerços al 75%

L’ocupació interior als comerços augmenta des de dilluns fins al 75% de l’aforament, també els situats en centres comercials, i on es permeten les rebaixes. En la mateixa línia, els mercats ambulants podran instal·lar el 75% dels seus llocs.

Respecte a les fires comercials celebrades en institucions firals, podran ocupar el 75% de l’aforament de cada pavelló o expositor. Tornarà la celebració de congressos, trobades de negocis i conferències amb un màxim de cent persones.

Noces i vetles

En l’àmbit social, el decret dissenyat pel Consell flexibilitza les restriccions de cerimònies, ritus i actes socials.

Les noces es podran celebrar ocupant un 75% de l’aforament de l’espai, mentre que les vetles tindran lloc amb un màxim de 25 persones i les comitives d’enterrament amb 50 persones. Les cerimònies religioses augmenten la capacitat fins al 75% de l’aforament del lloc de culte.

Discoteques i pubs, a un terç de l’aforament

També es permet la reobertura al públic de discoteques i bars d’oci nocturn, però amb més restriccions que la restauració. Obriran a un terç de l’aforament i sense poder ballar.

Quant als locals de joc i apostes, la reobertura queda limitada al 50% de la capacitat legal.

Esdeveniments culturals de fins a 800 assistents

Les visites a museus, sales d’exposicions i monuments s’amplien fins al 75 per cent de la capacitat, amb grups de 20 persones màxim. L’activitat de cinemes, teatres, auditoris, circs i espais similars passa a tindre autoritzada una ocupació del 75% de l’aforament, i amb un màxim de 800 persones quan siguen espectacles a l’aire lliure. Les biblioteques permeten les activitats culturals i d’estudi en sala fins al 75% de l’aforament.

Així mateix, es reobrin els parcs recreatius infantils. Es permeten les escoles d’estiu amb limitacions: al 75% de la capacitat habitual de l’activitat, amb un màxim de 250 participants en l’aire lliure o de 100 en espais tancats, i sempre en grups de 15 persones com a màxim.

Piscines i esport

Les piscines d’ús recreatiu poden obrir amb un aforament permés fins al 75% de la seua capacitat. També podran obrir, en les mateixes circumstàncies, les piscines comunitàries d’edificis o urbanitzacions, i les d’hotels i allotjaments turístics.

No obstant això, no es podran utilitzar les fonts d’aigua del recinte, i caldrà una neteja i desinfecció a fons en vestuaris, banys i altres elements.

Les activitats esportives a l’aire lliure es podran practicar lliurement dins del territori en grups de fins a 50 persones.

En instal·lacions esportives i centres esportius tancats, l’aforament màxim serà d’un usuari per cada quatre metres quadrats. També es permeten les competicions federades de modalitats esportives individuals sense contacte físic, i de modalitats esportives per parella. Les piscines esportives obriran amb una capacitat d’un usuari per cada 4 metres quadrats de superfície de làmina d’aigua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any