La vida infausta de Zara Cantera, àlies Catalina Barón (12)

  • "El president del tribunal explica a la convicta, sense entrar en detalls, què s’espera de la seua declaració. Zara jura dir la veritat."

Xavi Constant
10.06.2022 - 20:27
Actualització: 11.06.2022 - 01:11
VilaWeb
Sala del Palazzo Chiaramonte-Steri que albergava cel·les abans de ser reformada. El Jesús Crucificat del fons a la dreta és l’original que presidia les sessions del Tribunal

Han transcorregut trenta-sis hores des de l’arrest. Dimecres de matí Zara és conduïda per l’alcaid de la presó, l’alferes Pedro de Arana, al banc dels acusats. A l’estrada de la Sala del Secret s’asseuen tres jutges revestits amb l’hàbit talar eclesiàstic.

Presideix el tribunal Domingo de Llanes Espriella, de setanta-tres anys, oriünd de Villahormes de Hontoria, Llanes (Astúries). És un veterà experimentat. Com a inquisidor a Sicília des de fa vint-i-un anys, ja ha jutjat i sentenciat sodomites, adúlters, bígams, renegats, apòstates, blasfems, molinistes, luterans, calvinistes, enllumenats, anabaptistes, judaïtzants, islamitzants, idòlatres i més heretges.

Al segon jutge li diuen Fernando Gómez de Matienzo, nascut a la Vall de Karrantza (Biscaia). El tercer membre del tribunal és Esteban de Torrecilla y Manso, quaranta-quatre anys, de Badarán (La Rioja). Va ser Fiscal del Sant Ofici a Còrdova, i des de fa cinc anys exerceix d’Inquisidor Apostòlic de Palerm.

Darrere dels tres magistrats sobreïx un Crist crucificat de grandària natural. La figura impressiona. A Palerm es rumorejava que feia caure de genolls bruixes i nigromants, i tot seguit els incitava a confessar.

Davant els jutges, a un costat de l’estrada s’asseu el fiscal, Pedro de Torres Morales. Ah! Quin apel·latiu més encertat per a l’acusador de la Congregació del Sant Ofici!; a l’altre flanc, el secretari, Joan de Rojas, anota tot el que es diu a la sala.

El president del tribunal explica a la convicta, sense entrar en detalls, què s’espera de la seua declaració. Zara jura dir la veritat.

Piazza Marina, segons una targeta postal de darreries del segle XIX, on està situat el Palazzo Chiaramonte-Stteri. La plaça era una de les esplanades on tenien lloc els autos de fe

Les dues nits i el dia d’aïllament absolut han inquietat molt la valenciana. Per altra banda, gràcies a eixe temps de reflexió, ha esbossat una estratègia de defensa que li ha calmat els nervis.

La seua intenció és fonamentar-la sobre quatre puntals: primer, deixar ben palés que professa l’islam des de sempre, és musulmana pels quatre costats perquè és l’única doctrina que li han ensenyat; segon, negar que haja sigut batejada, o afirmar que no ho sap i, en conseqüència, no poden acusar-la de ser una renegada; tercer, pretextar que no ha estat mai instruïda en el cristianisme; i quart, mentir en allò que no puguen comprovar, si afavoreix el pla traçat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes