La vida infausta de Zara Cantera, àlies Catalina Barón (5)

  • "Juan de Georgio compra Zara al patró Bernal, l’embarca en la galera Escalona, la porta a sa casa de Palerm i la reté com a esclava"

Xavi Constant
07.05.2022 - 00:58
Actualització: 29.05.2022 - 11:15
VilaWeb
El Palau dels Normands és actualment la seu del parlament sicilià

Juan de Georgio, cinquanta-cinc anys, capità de la galera reial Escalona de l’esquadra de la corona hispànica de Sicília, tragina moriscos valencians des d’Alacant a Barbaria. A primeries de novembre de 1609 desembarca la seua última càrrega a Orà: 88 hòmens, 85 dones, 28 xicons, 25 xicones i 21 criatures, de la Canal de Navarrés i la Vall d’Aiora.

La tardor està avançada, el règim de vents i tempestes és menys favorable cada dia que passa. Ja han naufragat tres sageties que partien de Dénia i han mort ofegats un centenar de moriscos. Les nou galeres de la flota siciliana tenen ordre de tornar-se’n a l’illa per a hivernar-hi. Juan de Georgio compra Zara al patró Bernal, l’embarca en la galera Escalona, la porta a sa casa de Palerm i la reté com a esclava.

Palerm al segle XVII, una fortificació quasi inexpugnable. A la part de dalt, el Palazzo dei Normanni. Il·lustració de 1663. Scheepvaartmuseum, Amsterdam

La valenciana no està disposada a permetre el sotmetiment. Durant quatre mesos li demana una manumissió que l’amo li nega. Determinada a obtenir l’alliberament, el 10 de març de 1610 s’adreça al monumental Palazzo dei Normanni, el Palau dels Normands anomenat també el Palau Reial, la seu dels virreis. Sense temor a possibles represàlies del propietari de la seua persona, Zara està decidida a recórrer a la màxima autoritat del Regne de Sicília.

Mapa del periple Bellús-Dénia-Cartagena-Orà-Palerm

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any