L’Arxiu de la Catedral de València adquireix una edició de 1737 de la primera biografia de la beata Agnés de Benigànim

VilaWeb

Redacció / EP

08.11.2020 - 17:59
Actualització: 08.11.2020 - 18:59

L’Arxiu de la Catedral de València ha adquirit una edició de 1737 de la primera biografia de Josefa Teresa Albinyana Gomar (1625-1696), coneguda com la beata Agnés de Benigànim, escrita per Tomás Vicente Tosca. Es tracta del llibre més antic conservat en la Seu sobre aquesta religiosa, imprés a València per José Esteban Dolz i amb un gravat de Castells.

Existeixen tres edicions d’aquesta obra de Tomás Vicente Tosca i Mascó (1651-1723), conegut com el pare Tosca. La primera, de 1715, de la qual la Catedral no conserva cap exemplar; la segona, de 1737, que ara ja pertany als fons de l’Arxiu; i la tercera, de 1775, de la qual ja se’n conservava un exemplar, ha informat l’Arquebisbat en un comunicat.

El canonge arxiver de la Catedral, Vicente Pons, ha destacat que, d’aquesta manera, l’Arxiu de la Catedral ‘continua enriquint’ el seu patrimoni bibliogràfic i documental a través d’adquisicions com la d’un sermonari de Sant Vicent Ferrer imprés a Anvers en 1570 i gràcies a donacions, l’última d’una família valenciana que ha cedit cinc llibres, entre ells el titulat Vida, virtudes y milagros de la venerable madre Sor Josepha María de Santa Inés.

Pons ha destacat que aquest exemplar és ‘important’ per a la Catedral, perquè és obra del pare Tosca, religiós valencià de la Congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri que va ser matemàtic, arquitecte, filòsof, teòleg, cartògraf i autor del plànol de València de 1704 que es conserva al Museu Històric Municipal i del qual l’Arxiu de la Seu conserva un exemplar de 1705. D’aquest plànol es va fer una reproducció en maqueta que s’exposa al Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat.

A més, és una biografia sobre la beata, la devoció de la qual ‘té gran arrelament a Benigànim i a tota la diòcesi’ i que ‘encara mou interés quatre segles després també des del punt de vista de la investigació, mostra d’això és la tesi doctoral titulada Santidad femenina, curación milagrosa y religiosidad popular en la Valencia Moderna: La Beata Inés de Benigànim, defensada en 2018 per Laura Guinot Ferri, Doctora en Història per la Universitat de València’, ha afegit Pons.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem