Les Feretes d’À Punt i el gos Babalà de Canal 9 ja s’han incorporat al Museu Internacional de Titelles d’Albaida

VilaWeb
Redacció / EP
21.03.2021 - 17:48
Actualització: 21.03.2021 - 18:48

El Museu de Titelles d’Albaida ha incorporat a l’exposició permanent peces procedents del món televisiu com Dragolina, Quarantamaula, Tombatossals, Butoni i Bubota, els personatges que protagonitzen Les Feretes, la sèrie de titelles infantils de la Colla d’À Punt. I també el gos Babalà, un personatge “molt volgut” de la radiotelevisió valenciana.

L’ampliació de la col·lecció coincideix amb la celebració del Dia Mundial dels Titelles i ha sigut possible per la cessió que n’ha fet À Punt, ha apuntat la cadena en un comunicat.

Com a amfitrions de l’arribada hi han estat el batle d’Albaida, Josep A. Albert Quilis, la presidenta en funcions de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, Mar Iglesias; el creador de les Feretes, Ivan Soler, i el manipulador i veu de Babalà durant anys, César Lechiguero.

D’aquesta manera, Les Feretes i Babalà s’incorporen a la secció de titelles del món de la televisió del MITA, on estaran acompanyats pels Electroduendes de la televisió pública espanyola, que hi arribaran d’ací a uns mesos.

La presidenta en funcions de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, en representació de la radiotelevisió pública valenciana en l’acte, ha destacat que aquest museu “és únic al nostre país i posseeix un patrimoni molt específic”. “Nosaltres, com a mitjans públics valencians, estem molt satisfets de poder contribuir amb un trosset de la història audiovisual del nostre poble”, ha afirmat.

En aquest sentit, ha defensat que À Punt “ha assumit el repte de consolidar una oferta que estimule tant el sentit crític com l’ambició per a descobrir nous coneixements enriquidors per als xiquets i xiquetes”. Així, À Punt va crear La Colla, un espai que identifica la marca dels continguts infantils que “es poden veure a través de totes les finestres”.

“Però tenim memòria i volem recuperar allò que forma part del referent audiovisual de tota una generació. Els xiquets i les xiquetes de finals dels anys 90 van créixer amb les cançons i les històries de Babalà. Aquest gosset, que va ser el personatge infantil de referència dels millennials valencians, ara el podran visitar en aquest museu”, ha celebrat.

Titelles de la televisió

D’altra banda, per a la directora del MITA, Júlia Rodríguez, ha remarcat la importància que marionetes de la televisió, com són Babalà i les Feretes, passen a formar part de la col·lecció permanent del Museu Internacional de Titelles d’Albaida.

“Aquest tipus de titelles són molt difícils de recuperar, ja que durant la seua vida útil s’han usat com a eines per a complir la finalitat de gravar un programa de televisió, sèrie o anunci i normalment són emmagatzemats d’una manera inadequada, la qual cosa provoca la deterioració de la peça, ja que solen estar fets de materials altament degradables o simplement desapareixen”, ha afegit.

“Estem molt contents que la Societat Anònima de Mitjans de comunicació haja signat un conveni amb nosaltres per a recuperar i fes valdre aquestes peces i que així, el públic en general, puga descobrir com s’hi treballa en la”, ha manifestat. També ha assenyalat que “segur que se sorprendran de la dificultat que suposa animar un titella davant una càmera”.

La Societat Anònima de Mitjans de comunicació i l’Ajuntament d’Albaida han renovat fins al 2023 el conveni signat fa dos anys amb l’objectiu de fomentar el coneixement del món dels titellaires i promocionar l’oci familiar i cultural.

En virtut de l’acord, À Punt incentivarà la participació dels membres de la Colla en les visites i activitats que organitza el MITA, el qual aplicarà un descompte del 50% sobre el preu de les activitats als usuaris majors de 12 anys que acompanyen a, almenys, un membre de la Colla que presente el carnet oficial de la Colla d’À Punt.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any