L’escola Bonavista acollirà una de les aules del programa pilot per a xiquets de 2 anys

  • Un total de 600 xiquets de 2 anys de 33 escoles de tot el País Valencià rebran educació gratuïta

VilaWeb
Redacció
03.09.2015 - 17:03

Redació/EP Un total de 600 xiquets de 2 anys de 33 centres públics participaran aquest curs escolar en el programa pilot de la Conselleria d’Educació per estendre la gratuïtat de l’educació en aquest tram d’edat amb l’objectiu que al final de la legislatura el pla s’haja implantat en les 2.000 escoles públiques del País Valencià, amb un cost màxim de 120 milions d’euros en personal.

Ho han anunciat aquest dijous el secretari d’Educació i Recerca, Miguel Soler, i el director general de Política Educativa, Jaume Fullana, enuna roda de premsa per presentar el programa pilot que servirà per a engegar unitats per a nens de 2 anys en Centres d’Educació Infantil i Primària, una de les quals a l’escola Bonavista d’Ontinyent.

D’aquesta manera, els 33 centres seleccionats implantaran una aula amb un màxim de 18 alumnes, dos menys dels que marca la ràtio, que seran atesos per garantir la qualitat per un mestre i un tècnic superior en educació infantil, que ajudarà també a assistir als nens de 3 anys durant el primer trimestre.

Soler ha explicat que tots els informes nacionals i internacionals certifiquen que és ‘determinant’ el tram educatiu de 2 a 8 anys per garantir ‘l’èxit escolar’, sobretot en lectura i matemàtiques. ‘Si no ho fem bé ací pot ser que arribem tard’, ha advertit. Per això, la conselleria s’ha plantejat d’estendre la gratuïtat de l’educació a la xarxa pública als 2-3 anys tot i no ser obligatòria, amb l’objectiu d’aconseguir el nivell d’escolarització del tram de 3-4 anys, on malgrat ser també un curs voluntari el 98% dels menors assisteixen a col·legi.

De fet, ha assenyalat que augmentar l’oferta educativa era una prioritat de tots els partits de l’Acord del Botànic i que el propi president de la Generalitat, Ximo Puig, es va comprometre en el discurs d’investidura a implantar-ho en 25 centres però ‘l’èxit de demanda’ de tots els municipis ha portat a ampliar el pla a vuit centres més dels previstos.

Soler ha apuntat no obstant això que l’objectiu és ‘conjugar una educació accessible per a tots a la xarxa pública amb una oferta de qualitat’. Així ha assenyalat que el cost de l’educació en 0-1 anys és de 460 euros mensuals, d’1-2 anys de 350, i de 2-3 anys, de 280 euros ‘més que un màster universitari’.

El mestre i l’educador estaran al centre el dia 8 encara que el calendari d’aquesta matriculació extraordinària serà entre el 14 i el 22 de setembre, i les sol·licituds hauran de presentar-se al propi ajuntament. El dia 24 es publicarà la relació provisional d’admesos i el 28 la definitiva perquè les classes puguen començar el 5 d’octubre.

Per la seva banda, el director general de Política Educativa ha explicat que Inspecció Educativa revisarà que el mobiliari i les aules siguen les adequades per a aquest tram d’edat i la conselleria facilitarà allò que calga. De la mateixa manera, la conselleria els remetrà un model orientatiu del pla d’acolliment i del pla d’higiene de què deuen disposar abans de l’inici de les classes.

Així mateix, ha destacat que per garantir que siga una educació de qualitat s’impartirà als mestres, educadors i cap d’estudis dels centres que hi participen una jornada de formació el 28 i 29 de setembre. Fullana ha recalcat que atès que es tracta d’un programa pilot, tots els centres han d’aplicar-lo amb un caràcter ‘molt científic’ de manera que compartisquen una metodologia per poder analitzar els problemes i punts forts d’aquest pla en benefici de l’extensió futura.

Criteris de selecció

La selecció dels centres està basada per aquells que tenen espai per albergar aquesta aula, que voluntàriament hi hagen volgut participar, i s’ha valorat també la inclusió i la participació de les famílies. Així mateix, s’ha valorat que impartisquen un programa plurilingüe encara que no ha estat un criteri excloent, especialment a les zones castellanoparlants.

Per la seua banda, els criteris d’admissió d’alumnes seran els bàsics per a una escolarització general: proximitat, tenir germans al centre i un valoració de la renda.

Sobre aquest tema, Soler ha explicat que ell mateix i el conseller d’Educació han parlat amb tots els batles dels municipis, inclosos els de el PP, per implicar-los en aquesta iniciativa i han estat ‘tots encantats’ fins al punt que havia realitzat una llista inicial amb 40 possibles centres i en arribar a 33 han hagut de parar perquè tots havien accedit.

Soler ha assenyalat que aquest programa només s’estendrà exclusivament als centres públics, ja que en no tractar-se d’un tram d’ensenyament obligatori no té per què aplicar-lo en els concertats. Amb tot, preveuen de reunir-se amb els centres privats per traslladar-los que serà una implantació progressiva a 3 o 4 anys perquè puguen planificar l’oferta i concentrar-se en el tram de 0 a 2 anys, pels quals hi haurà també ajuda. D’altra banda, ha anunciat que el pròxim curs la quantia del xec escolar vindrà determinada pel nivell de la renda.

Centres triats

A la nostra comarca, l’únic centre que participarà en aquest programa pilot és l’escola Bonavista d’Ontinyent. La resta són d’Alacant, Alaquàs, Alcoi, Almoradí, Benidorm, Borriana, el Campello, Carcaixent, Castelló de la Plana, Dénia, Elda, Elx, Novelda, Oriola, Sagunt, Torrent, València, la Vall d’Uixó i Vila-real.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any