Viure lligat permanent ment a un llit, patint un dolor insuportable i sense cap esperança que la medicina et cure, això no és vida. Per això l’eutanàsia no té res a veure amb la vida, amb les persones que tenen bones o regulars condicions vitals. Eutanàsia ve del grec euthanasia, “bona mort” o “mort dolça”. És, doncs, la mort sense dolor, provocada a les persones, que lliurement i voluntàriament la demanen quan pateixen una malaltia irremeiable.

Fins ara hi havia al món cinc estats on l’eutanàsia activa estava legalitzada: els Països Baixos, Bèlgica, Luxemburg, el Canadà i Colòmbia. Ara n’hi ha un més: l’estat espanyol. Felicitats! N’hi ha altres on s’accepta només l’eutanàsia passiva: Alemanya, Àustria, Suècia, Noruega, Dinamarca i Finlàndia.

Només em sap greu per aquelles persones que, tot i el patiment, no puguen ni demanar per a elles una mort digna sense dolor, i no podran beneficiar-se de l’eutanàsia si la família no ho permet, per les raons que vulguen donar.

Recorde aquella cançó que diu La vida ens dóna penes/ Ja el nàixer és un gran plor/ La vida pot ser eixe plor, però ara les coses estan canviant i la ciència ens ajuda a poder evitar aquelles penes innecessàries, aquells naixements traumàtics i aquella vida que ja no té per què ser un permanent suplici.

Tot i això, sempre serà una gran sort per a les persones no haver de veure’s obligades a recórrer a la petició de la pràctica de l’últim recurs que tenen des d’ara mateix a l’abast, l’eutanàsia.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.