14.02.2016 - 23:58
|
Actualització: 15.02.2016 - 00:58
Després d’haver-se pogut visitar a Bocairent, on s’hi va instal·lar coincidint amb les festes de Sant Blai, l’exposició ‘Ballar el moro. Danses festives de moros i cristians a la Mediterrània occidental’ arriba divendres vinent dia 19 a Ontinyent, quan s’inaugurarà a les 20.00 a la Casa de Cultura-Palau dels Barons de Santa Bàrbara.
A més, l’endemà dissabte, a les 12.00, la capital de la Vall d’Albaida acollirà una trobada de balls de moros i cristians, cavallets i gegants de Banyeres de Mariola, Biar, Bocairent i Ontinyent, que discorrerà des de la plaça de la Concepció fins la plaça Major.
L’exposició, que es podrà contemplar fins el 6 de març, es va presentar per pimera vegada l’any 2014 dins els actes del II Congrés Internacional de Balls Parlats celebrat a Tarragona, per evidenciar ‘que ballar el moro és una activitat festiva ancestral que avui dia encara perdura en la cultura de moltes poblacions, especialment les de parla catalana de la Mediterrània occidental’. L’exposició recupera de la memòria aquesta tradició i l’analitza a través de diversos documents i fotografies entre els quals es barregen elements polítics, religiosos, ètnics, socials i culturals.
Les activitats tindran continuïtat l’11 de març a Banyeres de Mariola, on s’hi farà la taula redona ‘Orígens i diversitat de les festes i danses de moros i cristians’; i a Biar, els dies 8 i 9 de juliol, es realitzarà el congrés ‘La dansa dels altres. Alteritat i joc en la festa popular: moros, cristians i altres figures del diferent en el teatre, la música i la dansa de la tradició’, organitzat per la Seu Universitària de Biar de la Universitat d’Alacant i els grups de recerca Lairem i Iconodansa de la Universitat Rovira i Virgili, amb el suport dels ajuntaments de Banyeres de Mariola, Biar, Bocairent i Ontinyent, el Museu Etnològic de Barcelona i l’Associació Cultural Joan Amades.
Recuperació a Bocairent
Dins les festes de Bocairent, els Moros Vells va recuperar el ball del moro que durant les festes de Sant Blai s’hi havia representat el dia del sant davant les cases del capità i de l’alferes de la filà.
Es tracta d’una dansa inspirada en cançons populars i sarsueles de finals del segle XIX i principis del XX, dividida en cinc seccions (vals, masurca, polca, andante i palop), i desapareguda de la festa els anys de la guerra de 1936-1939. Tot i que en 1943 va tornar a representar-se, no es va mantenir posteriorment. Tampoc l’intent d’un grup de festers en 1986 va aconseguir de recuperar-la.
VÍDEO (Mariano Ferre)