La Xarxa Vives d’Universitats ha celebrat aquest dimecres a la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló, coincidint amb el Dia dels Drets Lingüístics, una Jornada-Fòrum Vives de Diversitat Lingüística, en què han participat alumnes i professors valldalbaidins, juntament amb altres de la resta de centres que formen part  del programa pilot CELRoM, que té com a objectiu visibilitzar la importància de la diversitat lingüística i de la realitat i el bé valuós que ens ofereix com a parlants.

CELRoM és un programa pioner entre els sistemes educatius de secundària i batxillerat de cinc regions lingüístiques europees (català, ladí, frisó, friülà i hongarés de Romania). Impulsat per la Xarxa Vives juntament amb altres membres de la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (NPLD) és una proposta d’innovació pedagògica que fomenta l’ús de la guia educativa del Consell d’Europa per promoure la diversitat lingüística a l’aula. Així, el programa CELRoM, que s’ha plantejat aquest curs 2019-2020 com una experiència pilot, compta amb la participació d’alumnes i docents de sis centres d’educació secundària i batxillerat del País Valencià, entre els quals l’IES Porçons d’Aielo de Malferit.

Pilar Safont (membre de la Comissió Permanent de la Xarxa Vives i vice-rectora de Promoció Lingüística i Igualtat de l’UJI) i Sergi Linares (representant de la Comissió de Llengua de la Xarxa Vives a la NPLD) han donat la benvinguda als assistents a la jornada. Safont ha recordat l’especial paper que exerceixen les escoles en la promoció de les llengües minoritàries, no només en els territoris on es parlen, sinó especialment en les zones monolingües. La vice-rectora ha destacat ‘el paper dels centres educatius en el desenvolupament d’un sistema inclusiu vers totes les llengües, impulsant-ne el valor i riquesa’.

En començar la jornada, Elija Lutze, investigador CELRoM i assessor de lingüística del Servei de Llengües i Terminologia de l’UJI, ha introduït als assistents en els principis de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries. A continuació, Rafael Castelló, director de la Càtedra de Drets Lingüístics de la Universitat de València, ha parlat sobre Drets Lingüístics i Igualtat Lingüística. La jornada ha comptat també amb diverses sessions pràctiques, com la d’Usos lingüístics i identitats socials dels adolescents valencians (impartida per Avel·lí Flors-Mas, del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de Barcelona i del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació-CUSC-de la mateixa universitat) i una gimcana lingüística.

Els Fòrum Vives són espais d’intercanvi i reflexió que promou la Xarxa Vives d’Universitats, i que es tradueixen en múltiples jornades, debats, seminaris, tallers o congressos distribuïts arreu del territori.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.