L’IES Porçons d’Aielo de Malferit torna a competir en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat

  • Organitzada per la Xarxa Vives d'universitats, enguany tindrà format telemàtic

VilaWeb
Redacció
24.02.2021 - 17:14
Actualització: 24.02.2021 - 18:14

L’IES Porçons d’Aielo de Malferit torna a competir en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat organitzat per la Xarxa Vives d’universitats. La participació la començarà aquesta mateixa setmana, en les fases classificatòries dels instituts en representació de la Universitat de València, competint amb alumnes de l’IES Almussafes, l’IES Ramon Llull, IES Isabel de Villena i IES Cid Campeador (València).

La d’enguany és la primera edició virtual de la Lliga de Debat, en què universitats i centres docents han hagut d’adaptar-ne el format pel context sanitari actual. D’aquesta manera, l’oratòria digital i les competències de comunicació associades a contextos en línia han entrat a formar part del projecte educatiu dels centres participants en aquest curs 2020-2021, ha explicat en un comunicat la Xarxa Vives. El desplegament curricular ha estat possible, d’una banda, gràcies a la implicació de les universitats, que han organitzat tallers formatius sobre reptes i estratègies de l’oratòria en línia adreçats als docents. D’altra, el mateix professorat ha introduït la temàtica a l’aula i ha preparat l’alumnat durant els darrers mesos perquè siguen capaços d’emetre una comunicació persuasiva i eficaç en l’entorn digital, parant atenció tant als aspectes de contingut del discurs com del context en línia.

Els equips, en aquesta fase classificatòria, farà quatre debats entorn del tema central de la competició, “És compatible el creixement global de l’economia amb el respecte al medi ambient?”. Els alumnes hauran de ser capaços de mostrar-se tant a favor com en contra del tema, atès que la posició que hauran de defensar canviarà en cada debat, que tindran una durada de setze minuts i es realitzaran en sales virtuals.

Cada universitat tindrà un equip guanyador i un alumne que serà nomenat millor orador. El jurat, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, valorarà capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena.

L’equip guanyador de la UV representarà aquesta universitat en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, que tindrà lloc del 13 al 23 d’abril i enfrontarà als quinze equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic–Central de Catalunya.

La Lliga de Debat

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives s’adreça a l’alumnat de 4t d’ESO, batxillerat (i equivalents) i cicles formatius d’entre 15 i 18 anys, de la Franja de Ponent, Catalunya, el País Valencià, les Illes, Andorra, Catalunya del Nord i Sardenya. L’objectiu de la competició és de millorar les habilitats comunicatives dels alumnes participants i fomentar l’adquisició de competències transversals, com la seguretat, el treball en equip, la creativitat, la documentació, l’anàlisi, la construcció d’un discurs i la planificació i presa de decisions. A més, la lliga proveeix al professorat d’una eina d’innovació docent i crea un espai de col·laboració entre els nivells d’educació secundària i superior.

Organitzada des de l’any 2014 per la Xarxa Vives d’Universitats, i Escola Valenciana en el cas del País del Valencià, la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat compta també amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Ajuntament de València hi col·laboren, a més de diversos ajuntaments, com el de Castelló de la Plana, Guadassuar, Mataró, Olot, Roses, Salt, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any