L’IEVA tanca amb èxit de participació i qualitat un congrés que s’havia fet esperar

  • El V Congrés d'Estudis de la Vall d'Albaida va congregar més de 100 estudiosos de diversos àmbits el cap de setmana passat a Castelló de Rugat

VilaWeb
Fotografia: IEVA
Redacció
05.04.2022 - 15:10
Actualització: 05.04.2022 - 17:10

Trenta-cinc comunicacions, cinc ponències, una taula redona, una conferència i un concert van congregar el cap de setmana passat a Castelló de Rugat més d’un centenar de persones en les activitats del V Congrés d’Estudis de la Vall d’Albaida que s’havia previst per al 2020.

La conferència de Martí Domínguez, que acostà la relació entre la pertinença a un territori i l’art, va obrir el congrés organitzat per l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida amb el suport de l’Ajuntament de Castelló de Rugat. L’obertura, divendres, a més de les intervencions de representants de l’IEVA, de la comissió organitzadora i la vice-rectora de Cultura de la Universitat de València, Ester Aban, oferí una actuació del jove i premiat guitarrista Ausiàs Parejo, amb un repertori basat en compositors de la comarca.

Dissabte, l’IES Manuel Sanchis Guarner va acollir el centenar llarg de participants, entre investigadors que van presentar els seus treballs sobre una àmplia varietat de temàtiques i públic interessat a ampliar coneixements i intercanviar experiències.

També s’hi van escoltar les ponències Pandèmia COVID: Prova d’esforç  per a l’atenció primària de Francesc Valls i Roca (llicenciat en Medicina per la UV i doctor per la UMH i metge de família); Impacte social i econòmic del Campus d’Ontinyent a càrrec d’Esmeralda Linares Navarro (doctora i professora de Direcció d’Empreses de la UV) i de Maria José Vañó Vañó (professora de Dret Mercantil de la UV), i El model de Caixa Ontinyent i la seua contribució al desenvolupament social de les comarques centrals que va fer José Pla Barber (president de Caixa Ontinyent). També en van fer Vicent Terol i Reig (doctor en Geografia i Història): La Germania a Castelló de Rugat i a la Vall d’Albaida; i Lucía Arenas Pastor (llicenciada en Química, professora de secundària, escriptora i subdirectora general de Provisió de Personal Docent): Evolució de l’oferta educativa a la Vall d’Albaida. Fent Educació, fem (co)marca.

Ruralitat i progrés: amb aquest títol es va ajuntar en una taula redona Maria Teresa Cháfer Nácher (directora general de Política Agrària Comuna), Violeta Tena Barreda (periodista i vice-presidenta de la Unió de Periodistes Valencians), Raül Carbonell Rodríguez (responsable de l’empresa turística TotGlobo), i Jeannette Segarra Sales (directora general de l’Agència Valenciana Antidespoblament). Daniel Alfonso Medrano (geògraf i professor d’Educació Secundària) va moderar les intervencions que van palesar la vitalitat de la comarca, i també els riscos en què continua immersa per dèficits enquistats com les comunicacions o la manca de serveis, i alguns de més generals i relativament recents com l’abandó de sectors tradicionals i la competència agrícola internacional.

Tancades les jornades, el congrés té pendent la publicació de les actes, on es recolliran les comunicacions, ponències i xarrades precongressuals, en un llibre publicat en col·laboració amb la Institució Alfons el Magnànim.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: IEVA
Fotografia: IEVA
Fotografia: IEVA
Fotografia: IEVA
Fotografia: IEVA
Fotografia: IEVA
Fotografia: IEVA
Fotografia: IEVA

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any