Mancomunitat i Consorci escenifiquen el final de la confrontació

  • Han signat un conveni que compomet el Consorci a respectar el Pla de Minimització de Residus de la Vall

VilaWeb
Redacció
26.10.2016 - 17:58
Actualització: 26.10.2016 - 19:58

Aquest dimecres s’ha escenificat l’acord entre la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida i el Consorci de Residus que ha de posar fi a anys de desencontre, quan no de confrontació, entre l’organisme representant dels ajuntaments de la comarca i l’entitat amb què la Generalitat pretenia de fer-se amb la gestió dels residus. Amb la signatura aquest matí d’un conveni de col·laboració, es preveu de desactivar el conflicte que havia arribat als tribunals i havia posat fins i tot en perill la pròpia supervivència de la Mancomunitat, l’econòmica si més no.

El president de la Mancomunitat, Vicent Gomar, i el del Consorci, Roger Cerdà, han signat aquest conveni qualificat d’històric per Cerdà, la importància del qual ha quedat també palesa per la presència del president de la Diputació de València i batle d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i del secretari de Medi ambient i Canvi Climàtic de la Generalitat, Julià Àlvaro, acompanyats d’un bon nombre de batles de la comarca.

L’acord compromet el Consorci a buscar totes les possibilitats tècniques i jurídiques per configurar un model de gestió de residus on puga encaixar el Pla de Minimització de Residus de la Vall d’Albaida, i a accelerar els tràmits per construir la planta comarcal de residus, amb Bufali com a localitat candidata a acollir-la per ser l’únic municipi que ho ha sol·licitat oficialment.

El Consorci compensarà la Mancomunitat pels sobrecostos en el transport i transferència del fem, i impulsarà un nou model de relació entre les empreses concessionàries de gestió de residus urbans dependents dels dos ens signants, amb la finalitat que l’ens comarcal ‘puga recuperar part de l’autonomia perduda en 2014 en matèria de gestió dels residus per a ressuscitar el Pla de Minimització’, tal com han explicat des del propi organisme.

Per la seua banda, la Mancomunitat, per la seua part, es compromet a mirar de convéncer els 14 municipis que encara no són membres del Consorci a integrar-s’hi. Quant a la taxa, ‘seguirà girant-se a les poblacions de la Vall, en compliment de la legislació que regula la gestió dels residus, que no s’ha vist alterada’, asseguren fonts del Consorci.

Pla de Minimització ‘exemplar’

El secretari de Canvi Climàtic i Medi Ambient, Julià Àlvaro, considera que aquest conveni és el ‘punt d’inici’ que permetrà desencallar la situació creada, i ha qualificat d’exemplar el Pla de Minimització de la Vall d’Albaida, amb la reducció de residus com a objectiu principal. Àlvaro ha reclamat ‘una solució dialogada i de consens’ a l’hora de decidir l’emplaçament de la planta de residus, la qual podria començar a construir-se encara dins la present legislatura, segons ha apuntat.

Jorge Rodríguez s’ha referit a aquest acord com ‘un somni que sembla fer-se realitat’, i ha fet una crida a les administracions a no convertir-lo en paper mullat. Per la seua banda, Roger Cerdà ha mostrat el desig de treballar junts ‘per un objectiu compartit: la reducció residus i la millora de la gestió’. Quant al president de la Mancomunitat, Vicent Gomar, ha aprofitat per convidar els municipis que encara no formen part del Consorci a sumar-s’hi per ‘convertir-lo en un vertader òrgan de gestió de residus’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any