Manifest de les Trobades 2016

Escola Valenciana
31.03.2016 - 15:03
Actualització: 31.03.2016 - 17:03
VilaWeb

Tots i totes junts celebrem una gran festa per la llengua: les Trobades d’escoles en valencià que agermanen, comarca a comarca, els pobles que estimem la llengua; la cultura dels valencians i valencianes; les veus de tots nosaltres, de tots els que compartim l’ideari de l’escola que volem, dels que compartim la certesa que la millor educació promou valors de solidaritat, fomenta la pau i el diàleg, ensenya a respectar el medi ambient i les diferents llengües i cultures.

El lema de les Trobades que hem triat enguany, Un país d’escoles, posa en valor la tasca quotidiana de tants docents, de tants pares i mares, de tants alumnes, que han fet, fan i faran escola. Un país d’escoles sou tots i totes. Sou els que ensenyeu i eduqueu els ciutadans del futur, els que més tard faran el país. Sou els que pam a pam esteu canviant el país. Sou els que esteu posant la vostra llavor per cultivar la llengua.

Un país d’escoles, companys i companyes, sou tota la comunitat educativa que haveu oferit la millor educació, tant en temps difícils com en temps raonables. I hem d’anar sempre més enllà, hem de seguir fent camí, fent poble, fent país: fent escola.

Un país d’escoles és una aposta per una educació pública, de qualitat i en valencià. Una aposta per una societat on l’ensenyament en valencià estiga present en tot el sistema educatiu, Infantil, Secundària, Batxiller, Persones Adultes, FP, universitat…, i en tots els centres, públics i concertats, de tot el nostre territori, sense exempcions. Un país d’escoles és una aposta per la defensa del valencià sense complexos, des de totes les administracions, on el seu ús i coneixement siga un dret i un deure pel bé de tots. Una aposta per la capacitació adequada en valencià de tots els treballadors del sector públic, una aposta per una normalització lingüística des de tots els estaments de l’administració i del govern valencià, des de totes les conselleries, no solament la d’Educació. A tall de síntesi, una aposta per una veritable llei d’igualtat lingüística que incloga el requisit lingüístic.

El verb ‘voler’ implica voluntat, implica la possibilitat d’elegir. Ja ho va dir l’Ovidi en aquella cançó tan memorable: «perquè vull». I nosaltres també volem: volem un país que conega els nostres referents, volem una llengua viva en tots els àmbits, volem un país per a tots i per a totes.

Un país d’escoles significa que volem una ràdio i una televisió pública íntegrament en valencià, volem rebre les emissions d’IB3 i TV3, ja n’hi ha prou de censures. Volem un país de pares i mares convençuts que l’ensenyament en valencià és garantia de modernitat i de plurilingüisme, volem que els pobles parlen la llengua d’Ausiàs Marc, volem un país que festege en valencià, volem un país de Tirants i Carmesines, volem una escola del segle XXI.

En conclusió, volem un país de tots i totes, en valencià. Volem un país de veïns i veïnes, de pobles i de comarques. Volem Un país d’escoles.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any