Medi Ambient admet la candidatura de l’associació Som Rurals per a les estratègies europees LEADER

  • 25 ajuntaments de la comarca i entitats socials, culturals i empresarials en formen part

VilaWeb
Redacció
08.01.2018 - 16:50
Actualització: 08.01.2018 - 17:50

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha estimat de manera provisional 10 candidatures dins el procés de selecció dels Grups d’Acció Local (GAL) per a estratègies de LEADER (Vincles entre Accions de Desenvolupament de l’Economia Rural) en el període 2014-2020. Entre aquestes 10 hi ha l’associació Som Rurals en què hi ha integrats 25 ajuntaments de la Vall d’Albaida, amb altres de la Safor i la Costera, i entitats de caràcter empresarial, social i cultural.

Els Grups d’Acció Local són associacions o altres entitats sense ànim de lucre encarregades de la gestió de l’Estratègia de Desenvolupament Local d’un territori concret del medi rural, d’acord amb la reglamentació de la Unió Europea. A nivell organitzatiu hi han d’estar representats els interessos socioeconòmics locals públics i privats, per tal garantir la participació de tots els sectors en el disseny i desenvolupament de l’Estratègia; és a dir, en la gestió dels fons LEADER i de Desenvolupament Local Participatiu assignats al territori.

Aquests grups d’acció local podran dur a terme projectes de cooperació interterritorials o transnacionals per posar en comú situacions similars i treballar conjuntament per buscar solucions.

En l’associació Som Rural s’han integrat els municipis d’Atzeneta d’Albaida, Alfarrasí, Aielo de Rugat, Bèlgida, Bellús, Beniatjar, Benicolet, Benissoda, Benissuera, Bocairent, Bufali, Carrícola, Fontanars dels Alforins, Guadasséquies, Llutxent, Montitxelvo, Otos, el Palomar, Pinet, Quatretonda, el Ràfol de Salem, Rugat, Salem, Sempere i Terrateig, a més d’entitats de caràcter social i cultural de la comarca. També hi ha 14 ajuntaments de la Safor i 2 de la Costera, i col·lectius d’aquestes comarques.

Els 10 grups hauran d’elaborar les estratègies de desenvolupament per al seu territori, i disposaran per cobrir el cost d’aquesta elaboració d’ajuts preparatoris que convocarà la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient, per un import de global de 320.000 euros.

Aquestes estratègies són els plans de desenvolupament local per a cada territori i han de contemplar les necessitats i el potencial de cada zona, amb l’establiment d’unes actuacions i d’indicadors (d’execució, de resultats i d’impacte), i del procés de participació de la comunitat i un pla financer.

El nombre màxim de grups que el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) aprovat per la Comissió Europea el 29 juliol 2015 fixa per al País Valencià és de 9, de manera que es procedirà a triar les nou estratègies que obtinguen major puntuació segons la baremació. Els municipis de les candidatures desestimades podran integrar-se en candidatures de la seua mateixa agrupació comarcal que hagen estat seleccionades.

Termini de tres mesos

Les estratègies de desenvolupament local participatiu s’han d’elaborar en un termini de tres mesos a partir d’aquest dijous, quan s’han publicat al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana les candidatures estimades com a GAL provisional.

La Conselleria d’Agricultura farà una jornada formativa en novembre adreçada als 10 grups provisionals seleccionats per tal de facilitar l’elaboració de les estratègies, i posarà a disposició de tots els grups un manual comú.

En tindre presentades totes les estratègies, el Comitè de Selecció les analitzarà i baremarà, assessorat per l’Òrgan Consultiu. Les estratègies preseleccionades tindran un període d’exposició publica d’un mes, durant el qual es podran presentar observacions al seu contingut. Un cop recollides aquestes observacions, es procedirà a publicar les candidatures que hagen adquirit la condició de GAL Leader per al període 2014-2020.

A partir d’aquell moment es publicarà l’ordre d’ajuts, als quals podran accedir els agents públics i privats, destinats a subvencionar projectes d’acord amb el que estableix l’estratègia de desenvolupament local de cada territori. El programa LEADER compta amb un pressupost de 27 milions d’euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any