El secretari de Medi Ambient i Canvi Climàtic de la Generalitat, Fran Quesada, s’ha reunit aquest dimecres amb representants de localitats regades pel riu Vinalopó, entre les quals Bocairent, per explicar-los el projecte impulsat per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural que persegueix la recuperació integral del riu.

La iniciativa es farà atenent no només criteris ecològics o hidrològics, sinó apostant per una perspectiva socioecosistèmica que incorpore les demandes i expectatives de les poblacions implicades, segons han informat en un comunicat des del seu departament.

A més de Bocairent, han participat en la reunió celebrada a Elda representants dels ajuntaments d’Elda, Biar, Elx, Villena, Monfort, Banyeres de Mariola, Beneixama, Petrer, Santa Pola, Novelda, Monòver, el Camp de Mirra, Asp i Elda.

‘Aquest pla d’actuació preveu una fase diagnòstica, que permetrà de conèixer les expectatives de la societat respecte al Vinalopó i abordar una actuació nova, única, integradora, allunyada d’accions cosmètiques i centrada sobretot a engegar un pla que recupere de forma integral la conca del Vinalopó’, ha assenyalat Quesada.

La rehabilitació del sistema fluvial del Vinalopó busca la recuperació de la varietat d’ambients existents a la conca hidrogràfica, que inclou espais naturals protegits, hàbitats considerats com a prioritaris per la Unió Europea, a més d’espècies de flora i fauna endèmiques amenaçades per la degradació del riu.

Alhora, es pretén de ‘retornar el riu a la ciutadania, incidint en l’adequació d’àrees d’ús públic’, naturalitzant el riu al pas pels pobles i ciutats i corregint aquells impactes negatius que han convertit el Vinalopó més en un problema que en una solució per millorar la qualitat ambiental del seu territori i fer front als reptes que planteja el canvi climàtic.

Diagnòstic
El pla de recuperació integral començarà amb un estudi inicial destinat a obtenir el diagnòstic de l’estat mediambiental del riu, a més d’aproximar-se la realitat social. Es realitzaran entrevistes amb diferents especialistes, tècnics de l’administració (estatal, valenciana i local), agents socioeconòmics i membres d’associacions amb sensibilitat ecològica o coneixedores del patrimoni arqueològic, històric i cultural associat al riu.
S’avaluarà l’estat de sobreexplotació dels aqüífers del Vinalopó, la contaminació, la desertificació a la conca hidrogràfica i, sobretot, es proposaran solucions encaminades a incrementar la resiliència pròpia dels ecosistemes fluvials, establint un cabal mínim ecològic que li retorne el caràcter d’infraestructura verda i corredor biològic.

Aquest estudi aborda la problemàtica del riu des d’una perspectiva socioecosistèmica que posa l’accent en un procés participatiu que integre els agents socials, econòmics i institucionals més rellevants de la conca del riu per a conformar un projecte col·lectiu per al riu Vinalopó.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.