Així s’expressava el ministre en funcions, José Luis Ábalos, quan el dijous passat 19 de setembre, en acabar la reunió de l’executiva federal del seu partit, denunciava el ‘robatori’ del seu vot. El ministre valencià deia: ‘Sent que el meu vot no és que estiga humiliat, és que ens l’han furtat.’

El ministre en funcions, José Luis Ábalos, es queixava així del paper de les dretes, que amb la seua obstrucció havien impedit la investidura del Sr. Pedro Sánchez. Per això el Sr. Ábalos, davant el fracàs de la investidura (que ens duu a noves eleccions) acusava les dretes (i Podemos) d’haver fet el possible per impedir la reelecció del president Sánchez.

El que passa (i segur que el ministre de Foment en funcions deu estar maleint l’hemeroteca) és que, el 29 d’agost de 2016, el Sr. Pedro Sánchez va fer una piulada que ara s’ha tornat contra ell. El Sr. Sánchez escrivia aquell dia, en relació amb el fracàs del Sr. Mariano Rajoy que no havia pogut ser investit president: ‘La responsabilidad que el Sr. Rajoy pierda la investidura es exclusivamente del Sr. Rajoy, por ser incapaz de articular una mayoría.’ Si abans la culpa era del Sr. Rajoy, ara, com fa el Sr. Ábalos, la culpa és dels altres i no del Sr. Sánchez, que no ha sabut gestionar el resultat i arribar a pactes? Per què hi ha tanta comèdia i tantes mentides en la política espanyola?

Però les declaracions del ministre en funcions denunciant que li han ‘furtat’ el vot, em recorden els milers de persones que van votar els presos polítics catalans al congrés i al senat espanyols (el 28 d’abril) i al parlament europeu (el 26 de maig) i a qui sí que els han furtat el vot. A aquests polítics empresonats només se’ls va permetre d’assistir a la constitució del congrés i del senat (no al parlament europeu) i després se’ls va negar el dret d’exercir el càrrec per al qual van ser escollits.

Els diputats de Junts per Catalunya i d’ERC que van ser elegits a les urnes, no tenien el dret de representar els milers de votants que els van votar? Si el Sr. Ábalos creu que li han ‘furtat’ el vot, com se sentiran els votants de Junts per Catalunya i d’ERC, que veuen que els seus vots no han servit per a res? Com és possible que els resultats electorals (al congrés i al senat espanyols i al parlament europeu) que van obtenir aquests partits siga invalidat? Per què si el Sr. Ábalos sent que li han ‘furtat’ el vot, no denuncia aquells (PSOE, PP i Ciutadans) que han furtat també el vot dels qui domaven suport als partits independentistes? Per què els vots atorgats a ERC i a Junts per Catalunya que haurien de servir perquè els Srs. Junqueras, Rull, Sánchez, Turull, Comín, Puigdemont i Romeva foren diputats, eurodiputats i senador, han estat llançats al fem? PSOE, PP i Ciutadans no han furtat els vots als qui van votar els líders independentistes, o només han ‘furtat’ el vot al Sr. Ábalos?

El Sr. Ábalos, que s’escandalitza públicament perquè li han ‘furtat’ el vot, hauria de denunciar que el PSOE, el PP i Ciutadans van suspendre com a diputats els quatre polítics independentistes i el senador Romeva i van demanar al Parlament Europeu que suspenguera els eurodiputats electes Puigdemont, Comín i Junqueras, impedint-los així de representar els milers de ciutadans que van confiar en ells.

El Sr. Sánchez i el Sr. Ábalos haurien de recordar aquelles paraules de Jesús a l’Evangeli, en el que s’ha anomenat la ‘regla d’or’: ‘Tot allò que voleu que els altres vos facen a vosaltres, feu-ho també vosaltres a ells: que en això consisteix la Llei i els Profetes’ (Mt 7:12).

Passa, però, que molts polítics utilitzen la llei de l’embut: l’ample per a mi i l’estret per a tu. I així no es pot fer política. O només es fa política mirant l’interés propi i menyspreant els altres.