El Ministeri d’Agricultura espanyol admet el Meló d’Or com a Varietat de Conservació

  • L'Ajuntament d'Ontinyent ho havia sol·licitat a partir d'un estudi de la UPV

VilaWeb
Salvador Soler (dreta), coordinador de la investigació
Redacció
22.02.2022 - 17:05
Actualització: 22.02.2022 - 18:05

El Ministeri d’Agricultura espanyol ha confirmat la inclusió del Meló d’Or d’Ontinyent en el registre de varietats de conservació, sol·licitada per l’ajuntament el 2020.

Fa tres anys, un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV) i l’Ajuntament d’Ontinyent van començar un projecte per a protegir aquest producte i contribuir a augmentar-ne la producció i rendibilitat. Ara, la inclusió en aquesta es considera una fita rellevant per al futur del cultiu.

A més de contribuir a conservar-lo, aquest registre permetrà de salvaguardar els drets dels agricultors que el cultiven. En reconeix també les característiques excepcionals de qualitat, la necessitat de la conservació i de fer-lo valdre com a producte agrari de qualitat diferenciada, explica Salvador Soler com a coordinador del projecte i investigador del grup de conservació i millora de varietats tradicionals de l’institut COMAV de la UPV.

En relació amb la inclusió en el registre, l’agricultor i productor de Meló d’Or Rafael Francés ha valorat positivament l’ajuda que pot significar en una producció totalment artesanal com la d’aquest producte respecte a altres de preu final inferior, però amb “molta menys qualitat”. Per la seua banda, la regidora d’Agricultura, Sayo Gandia, ha celebrat aquest reconeixement perquè “contribueix a la salvaguarda dels drets dels agricultors” i ha agraït a la Politècnica l’interés i als productors la seua dedicació.

En els tres anys d’estudi, dins el projecte finançat per la Generalitat, l’equip ha fet una exhaustiva anàlisi de les característiques vegetatives, de fruit i de composició de les varietats d’aquest meló de tot l’any. Així s’han establert les característiques morfològiques, agronòmiques i de qualitat que el defineixen de manera diferencial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any