09.04.2016 - 19:03
|
Actualització: 09.04.2016 - 21:03
Fins a 10.000 persones han participat aquest dissabte en la 29a Trobada d’Escoles en Valencià de la Vall d’Albaida, on s’han aplegat un centenar de tallers escolars i d’associacions i entitats, colles de dolçainers i tabaleters, danses populars, actuacions musicals, exposicions i presentacions de llibres.
Montaverner ha obert el cicle de les festes per la llengua organitzades per Escola Valenciana al llarg del País Valencià. Des de l’entitat s’ha destacat la presència en la Trobada del conseller d’Educació, Vicent Marzà: ‘Fa 20 anys, des que Joan Lerma pergué la presidència de la Generalitat a mans del PP, que un conseller d’Educació no acudia a les festes per la llengua que recorren i vertebren el país comarca a comarca, fan valer la dignitat dels pobles i també fan visible la riquesa cultural que suposa parlar valencià amb diferents accents’.
El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha remarcat l’èxit dels programes d’ensenyament en valencià, i ha reclamat a l’administració d’introduir-los ‘en totes les escoles del nostre país i a tots els nivells formatius, perquè l’únic programa que garanteix el dret d’aprendre valencià i dominar l’ús de la llengua és el programa plurilingüe d’ensenyament en valencià’. Per la seua banda, el president de la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià, Josep Andrés Timor, ha reivindicat l’ús de la llengua en tots els àmbits i de forma normalitzada. ‘
En aquest sentit, Moreno ha reclamat que ‘els besnéts del Tio Canya puguen viure en valencià sense sentir-se discriminats ni menyspreats’, en referència a la mítica cançó d’Al Tall. ‘A hores d’ara continuem amb uns tràngols semblants als del Tio Canya: quan anem a les administracions i parlem valencià no es respecten els nostres drets lingüístics, no s’aplica l’Estatut d’Autonomia’, ha afirmat Moreno. El president d’Escola Valenciana ha insistit en una de les demandes històriques de la federació d’associacions per la llengua: la implantació de la capacitació adequada en valencià de tots els treballadors del sector públic. ‘El requisit lingüístic evitarà la discriminació per raó de llengua. Catalunya, Galícia i el País Basc el tenen instaurat i trobem un altre exemple recent a les Illes’, on ‘la setmana passada el Parlament Balear votava a favor del requisit lingüístic, a favor del foment del català en la funció pública; amb aquest gest el Govern balear feia un pas endavant cap a la normalització lingüística’. És això que Escola Valenciana demana a l’actual govern: ‘volem que la llengua dels valencians no siga un mèrit sinó un requisit per a treballar en l’Administració i atendre correctament les necessitats de la ciutadania valenciana’.
A més del conseller d’Educació, Vicent Marzà, a la Trobada hi han assistit representants polítics com el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez; el president i el conseller de Cultura de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albadia, Vicent Gomar i Fede Vidal; batles i representants municipals de la comarca; Immaculada Cerdà, nova acadèmica de l’AVL; i Vicent Pascual, membre de la Unitat per l’Educació Multilingüe.
El Pinós, a les Valls del Vinalopó, pren demà el testimoni de les festes per la llengua.