El programa musical de la ràdio d’À Punt Territori Sonor acabarà el seu camí aquest estiu, quan es convertirà en una adaptació amb el nom Territori d’Estiu fet per la mateixa productora però sense bona part de l’equip ni la veu de la presentadora i directora, Amalia Garrigós. En arribar la tardor no és clar que Territori Sonor torne a la graella d’À Punt. És per això que més d’un miler de signatures del món de la música han protestat amb un manifest on demanen ‘la continuïtat de Territori Sonor a la ràdio pública valenciana, amb Amàlia Garrigós a la seua direcció i tot l’equip actual i dotant-lo dels mitjans adequats perquè la tasca tan necessària que fins ara realitza, siga millorada i ampliada encara amb més continguts’.

Des de la nostra comarca, entre els músics que han donat suport ja al manifest hi ha Àlex i Jordi Albinyana del grup Sigarrito, Juan José Blanco, Carles Cerdà d’Atzukak, Carles Pastor, Eva Romero, Gema Vañó (GEM), Guillem Soler, Jesús Barranco de Gent del Desert i el compositor i investigador Miquel A. Múrcia. També s’han mostrat a favor del manteniment del programa la periodista Eva Terol i el president del Cine Club Utiye, Joan E. Valiente entre més signants.

La transversalitat dels estils de música que s’ha presentat al programa Territori Sonor ha provocat ara una gran transversalitat en les figures del món de la música que s’han afegit al manifest. Hi trobem noms de la música tradicional com els ex-Al Tall Vicent Torrent i Manuel Miralles, el cantador Pep Gimeno ‘Botifarra’ o músics com Joansa Maravilla o Eduard Navarro; dels cantautors trobem músics com Mireia Vives i Borja Penalba, Pau Alabajos, Dani Miquel, Feliu Ventura, Carraixet, Eva Dénia, Òscar Briz, Ina Martí i Joan Amèric; de l’escena rock i ska se’n troben exemples com José Manuel Casañ, Manolo Tarancón, Monty Peiró, Prozak Soup, Sva-Ters o Xavi Sarrià; de l’àmbit del jazz, David Pastor, Ester Andújar, Ramon Cardo, Albert Sanz o Santi Navalón; i de la música contemporània o de banda, músics i compositors com Pep Llopis, els membres d’Amores Grup de Percussió o el compositor i director Josep-Miquel Martínez.

S’hi sumen també representants d’àmbits com el periodisme musical, la gestió cultural i l’ensenyament, així com un nombrós grup d’oients i aficionats, entre les quals l’actriu Rosanna Pastor o escriptors i escriptores com Manel Alonso, Manuel Molins o Isabel Canet.

Llegiu a continuació el manifest:

«Els i les sotasignats, músics valencians i valencianes i persones interessades en el món de la cultura musical, volem expressar la nostra adhesió al següent manifest:

Després d’anys d’invisibilització activa de la música com a aposta política, d’anys de no rebre el suport dels mitjans de comunicació al nostre territori (amb excepcions puntuals), la creació d’À Punt, la nova ràdio i televisió valencianes ens havia oferit un alè d’esperança, una gran plataforma per poder mostrar el nostre treball i difondre la nostra música.

A la desaparició recent i poc justificada de la seua graella d’espais com L’Estudi, Jazz Cru o València-Califòrnia, se suma ara per sorpresa l’anunci d’unes ‘vacances estiuenques’ del programa diari de ràdio Territori Sonor, cosa que ens ha fet posar-nos alerta, per si això constitueix un subterfugi per possibilitar la seua desaparició definitiva.

Territori Sonor és un programa on es parla i es mostra en directe la música feta al nostre país, independentment d’estils, de tendències i, fins i tot, de la popularitat dels projectes, i amb una gran presència de la música en valencià. Excloure de la programació aquest espai modèlic ens deixa orfes i òrfenes i en la incertesa d’una situació on no veiem possible el creixement ni la visibilització del nostre treball.

Manifestem el nostre reconeixement a l’equip de Territori Sonor, en primer lloc, per la professionalitat que han mostrat amb programes replets de continguts interessants on contínuament es mostra el nostre treball. En segon lloc, perquè en molt poc de temps ha esdevingut un espai emblemàtic i Amàlia Garrigós, tota una referència. No entenem quins motius hi pot haver per apartar-lo de la graella de la programació.

Demanem la continuïtat de Territori Sonor a la ràdio pública valenciana, amb Amàlia Garrigós a la seua direcció i tot l’equip actual i dotant-lo dels mitjans adequats perquè la tasca tan necessària que fins ara realitza, siga millorada i ampliada encara amb més continguts.»

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.