“No hi ha estètica sense ètica”

  • "El ministre Grande-Marlaska actua d’una manera estètica, però no ètica, i per això ja ha estat qüestionat per la Justícia europea"

Josep Miquel Bausset
19.08.2021 - 17:33
Actualització: 19.08.2021 - 19:33
VilaWeb
(Fotografia: EFE)

Aquesta és la frase que va escriure a la pissarra el professor José M. Valverde, catedràtic de la Universitat de Barcelona, per a denunciar el franquisme. Nascut a Valencia de Alcántara el 1926, va morir a Barcelona el 1996, ara fa 25 anys.

La frase del professor Valverde té el seu origen el 1964, quan els professors José Luis López Aranguren, Agustín García Calvo i Enrique Tierno Galván van ser expulsats de les seues càtedres a la universitat per participar en una marxa estudiantil d’oposició al règim franquista. Aquests tres catedràtics havien donat suport a les reivindicacions dels estudiants, i amb l’expulsió el règim volia escarmentar aquells que s’atreviren a manifestar la més mínima dissidència amb el franquisme. Quan aquests van ser expulsats, dos professors més, José M. Valverde i Antonio Tovar, van deixar la universitat en solidaritat amb els expedientats.

Poeta i filòsof, Valverde va protestar contra el règim escrivint a la pissarra la frase: “Nulla aesthetica sine ethica. Ergo, apaga y vámonos”. I és que sense ètica, l’estètica no serveix de res. Ho diu també d’una manera semblant el professor Francesc Torralba quan parla de l’ètica i de la cosmètica.

He recordat aquesta frase tan coneguda del professor Valverde en veure com, l’anomenat “govern més progressista de la història”, maquilla els seus actes i les seues decisions amb una estètica sense cap mena d’ètica. La no desclassificació dels documents del 23-F i dels GAL és inconcebible en una democràcia que ens diuen que és plena.

Però a més, l’actitud del Ministeri de l’Interior, repatriant els menors marroquins que arribaren a Ceuta fa unes setmanes, és una mesura estètica sense cap ètica. El Defensor del Pueblo, Francisco Fernández-Marugán, ha demanat al ministeri que s’aturen les devolucions de menors migrants des de Ceuta, recordant al ministre Marlaska “el deure legal per complir les previsions de l’article 35.7 de la Llei Orgànica 4/2000 dels Drets i Llibertats dels estrangers a Espanya”.

També el bisbe José Cobo, del Departament de Migracions de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), ha donat a conèixer una nota, en relació amb aquestes devolucions de xiquets migrants, en la qual afirma que “la fe en Jesucrist ens demana no mirar a un altre costat”, ja que “curar i atendre els menors que arriben sols a les nostres fronteres és responsabilitats de tothom”. En aquesta nota, el bisbe José Cobo afirma que “des d’una perspectiva ètica, moral i legal, la resposta a l’arribada massiva no pot ser devolucions massives”. I és que com diu el Departament de Migracions de la CEE, s’ha de “garantir la vida i la seguretat dels menors”.

Per la seua part, Justícia i Pau també s’ha adherit a la petició del Defensor del Pueblo, en la que s’exigeix que “cessen immediatament les devolucions de menors per no reunir les garanties necessàries”. En un comunicat, Justícia i Pau mostra el seu compromís de defensar “els drets dels menors que es troben a Ceuta”, alhora que recorda al ministre Fernando Grande-Marlaska que “la legislació espanyola posa l’interès superior del menor per damunt d’altres circumstàncies”.

També Nacions Unides ha demanat a l’estat espanyol que ature les devolucions dels menors que es troben a Ceuta.

El ministre Grande-Marlaska actua d’una manera estètica, però no ètica, i per això ja ha estat qüestionat per la Justícia europea en relació amb diversos casos que no va examinar com hauria d’haver fet. Cal recordar que Estrasburg ha condemnat l’estat espanyol a pagar 20.000 euros, per la inacció de l’aleshores jutge davant la demanda per maltractament a un membre d’ETA. Per això el Tribunal Europeu de Drets Humans destacava fa uns mesos que el jutge de l’Audiència Nacional, Grande-Marlaska, no va prendre cap mesura ni va investigar suficientment la denúncia de maltractaments per part del denunciant. Els 20.000 euros són en concepte de danys morals per haver violat l’article 3 del Conveni Europeu dels Drets Humans que prohibeix la tortura.

Ara, amb aquestes noves mesures de l’actual ministre de l’Interior, el Sr. Grande-Marlaska demostra, com deia el professor José M. Valverde, que “no hi ha estètica sense ètica”. Malgrat que el ministre vulga maquillar amb força cosmètica les seues decisions.

Com ha dit Javier Baeza, mossèn de la comunitat cristiana de San Carlos Borromeo de Madrid, “Herodes manà matar. Marlaska ordena expulsar. Sembla que la història es repeteix”. I això amb el “govern més progressista de la història”, que ni és capaç de frenar els despropòsits del ministre, ni de dir prou a les elèctriques davant l’abusiu preu de la llum.

És curiós que davant el referèndum del primer d’octubre a Catalunya, el govern del Sr. Rajoy reaccionà com va reaccionar. I pel contrari, davant l’abús del preu de la llum i de les decisions del ministre Grande-Marlaska, el govern del Sr. Pedro Sánchez es manté en els llimbs.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any