Noves escoles amb els diners que han furtat

Vicent Moreno
21.01.2016 - 10:02
Actualització: 21.01.2016 - 11:02
VilaWeb

L’informe de la Intervenció General de la Generalitat Valenciana sobre la societat de construccions escolars CIEGSA ha revelat que l’ administració anterior, governada pel Partit Popular, va construir escoles al País Valencià un 36,01% més cares que si ho haguera fet directament la Generalitat, cosa que ha implicat un sobrecost de 1.000 milions d’euros. Amb aquesta suma de diners, segons els càlculs que ha fet el conseller d’Educació, Vicent Marzà, es podrien haver construït vora 200 centres educatius més.

Aquest cas, que ara s’ha posat de manifest, no és el primer que demostra com el PP va desviar fons dedicats a l’educació per enriquir-se. Cal fer memòria que els fons que Europa va enviar per construir el centre Ciutat de Cremona d’Alaquàs van desaparèixer, els van furtar. Mai no foren destinats a la finalitat que els fons europeus havien assignat.

En vista d’això que el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha qualificat d’estafa institucionalitzada, cal que el govern actual escarbe per saber on han anat a parar aquests diners. S’han de prendre mesures legals perquè els governants que han permès, durant anys, aquest malbaratament sistemàtic afronten responsabilitats polítiques i tornen els diners. Aquests recursos econòmics han de poder-se fer servir per a construir les escoles que tanta falta fan i tenir unes infrastructures dignes, segures i ben equipades. L’educació de qualitat comença amb unes instal·lacions escolars dignes. Els docents han de poder centrar-se en el model d’escola i la metodologia que apliquen. Sense estar tan pendents dels perills que poden sorgir quan han de fer classe en caixes de llauna, que és el que són les anomenades aules prefabricades o barracons.

Mentre aquests diners es fonien, molts dels centres actuals, construïts entre els anys 60 i 70, s’han anat deteriorant pel pas de temps. Actualment, hi ha la necessitat imperiosa de restaurar aquests centres o de construir-ne de nous perquè els alumnes reben l’ensenyament en les millors condicions, amb un professorat dedicat a educar. L’escola del segle XXI requereix instal·lacions modernes, en les quals es puga portar a terme la innovació tecnològica pròpia del 2016. Aquesta mancança actual també ha de ser superada. Això requerirà una forta inversió per a millorar l’equipament tècnic, una de les altres assignatures pendents del govern anterior.

De la mateixa manera que durant la República es van construir edificis de gran solidesa en consonància amb els moviments de renovació pedagògica, ara cal fer infrastructures que permeten d’atendre les prioritats pedagògiques del moment.

Vicent Moreno. President d’Escola Valenciana

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any