Obert el termini per a demanar el vot accessible, per correu i per a residents fora de l’estat en les eleccions a les corts

VilaWeb
Redacció / EP
09.03.2019 - 18:22
Actualització: 09.03.2019 - 19:22

El termini per a sol·licitar el dret a vot en les eleccions a les Corts del 28 d’abril és obert des de dimarts passat en les modalitats de vot accessible, vot per correu ordinari i vot de les persones que resideixen fora de l’estat, ja siga de manera temporal o fixa.

El Consell ha posat en marxa la pàgina www.eleccions2019.gva.es amb tota la informació sobre el dret de sufragi. El cens electoral ha passat de 3.609.224 persones en 2015 a 3.657.109; és a dir, el cens electoral ha augmentat en 47.885 persones.

La jornada electoral se celebrarà el 28 d’abril després d’una campanya que començarà el divendres 12 del mateix mes per a elegir 99 diputats. La sessió constitutiva de la desena legislatura del parlament valencià tindrà lloc el dijous 16 de maig a les 10.30 al Palau dels Borja de València.

El vot accessible és el que permet a les persones amb discapacitat visual d’exercir el seu dret al sufragi actiu amb plena autonomia i mantenint el secret. Es pot sol·licitar fins al pròxim 1 d’abril a través del telèfon gratuït 900 150 000.

Poden sol·licitar-lo les persones amb discapacitat visual que coneguen el sistema de lectoescriptura braille i tinguen reconegut un grau de minusvalidesa igual o superior al 33% o siguen afiliats a l’ONCE. La utilització d’aquest procediment és voluntària per a qui complisca els requisits. Els votants també podran ser assistits per algú de la seua confiança si ho desitgen.

Aquest dimarts també s’ha obert el termini per a sol·licitar qualsevol de les modalitats de vot no presencial en els col·legis electorals. En aquesta categoria entren el vot per correu ordinari i el postal d’electors que es troben temporalment fora del territori estatal (ERTA) i residents a l’estranger que formen part del Cens Electoral de Residents Absents (CERA).

En concret, es pot sol·licitar el vot per correu fins al dijous 18 d’abril, deu dies abans dels comicis. Hauran de sol·licitar-ho personalment en qualsevol oficina de correus, per a la qual cosa caldrà presentar el document d’identitat espanyol.

Les persones que estiguen temporalment fora del territori estatal i figuren en el Registre de Matrícula Consular com a no residents poden sol·licitar el vot per correu fins dissabte 30 de març.

En aquest mateix període també podran sol·licitar-lo els valencians que residisquen fora de l’estat i formen part del CERA, inscrites en el Registre de matrícula de l’Oficina Consular. Si algun elector del CERA es trobara temporalment a l’estat durant la convocatòria, podrà sol·licitar (igual que els residents en territori estatal) el vot per correu fins al 18 d’abril, sense que això supose la seua baixa del Cens Electoral de Residents Absents.

La informació detallada sobre el procediment a seguir en cada cas es pot consultar en la pàgina habilitada per la Generalitat, on també es poden descarregar els impresos per a la sol·licitud del vot i els de les candidatures.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes