Oltra visita la residència d’Ontinyent per a persones amb diversitat funcional intel·lectual ja a ple rendiment

  • Des que va començar a funcionar el gener passat, s'hi han anat incorporant gradualment els 40 usuaris que pot atendre

VilaWeb
Redacció / EP
31.07.2019 - 17:51
Actualització: 31.07.2019 - 19:51

La vice-presidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha visitat aquest dimecres a Ontinyent la residència per a persones amb diversitat funcional intel·lectual, un centre que va començar a funcionar el gener passat i que ara es troba ja a ple rendiment, amb 40 usuaris i 57 treballadors que integren la plantilla amb llocs de faena ‘estables, ben remunerats i no deslocalizables’, tal com ha destacat la consellera.

Oltra s’ha referit a la importància de donat valor a les polítiques socials com una inversió, no com una despesa, ‘perquè a més de posar en el centre les persones i millorar la seua qualitat de vida, suposen una font que genera riquesa i ocupació de qualitat.’

La vice-presidenta ha assenyalat que la residència donarà resposta a les persones i famílies que necessiten un recurs residencial quan els d’atenció diürna, com els centres de dia o els centres ocupacionals, ‘ja no són el recurs adequat a les circumstàncies personals.’ Pel que fa a la incorporació dels usuaris, Oltra ha indicat que s’ha fet de forma gradual, tal com recomanen els professionals, ‘per a millorar l’adaptació i conformar la convivència en funció de les afinitats dels usuaris.’

La residència és fruit d’un conveni signat el 2008 entre l’Ajuntament d’Ontinyent (governat llavors pel PP), Caixa Ontinyent i la Conselleria de Benestar Social. L’any 2010 es van acabar les obres de construcció a càrrec de l’entitat d’estalvi sobre un terreny cedit pel consistori, però la instal·lació no es va poder obrir a l’espera que la conselleria aportara la seua inversió en equipament.

En juny de 2016, Caixa Ontinyent va cedir a la Generalitat el centre assistencial per tal que començara les gestions per a equipar-la i adjudicar-ne la gestió. En maig de 2017 es van licitar les obres d’adequació que la conselleria considerava necessàries per a obrir-la, que incloïen adequacions importants. Finalment, acabades aquestes actuacions, en gener d’enguany va entrar en funcionament el centre, amb els cinc primers usuaris.

La consellera ha remarcat també que es tracta d’una residència gestionada íntegrament de manera pública per l’Institut Valencià d’Atenció Social-Sanitària (IVASS) dependent de la Conselleria, ‘la qual cosa constitueix un avanç en les polítiques de protecció social que fem per a posar en el centre les necessitats de les persones.’ A la visita a la residència hi ha acudit també el director general de l’IVASS, Ángel Bonafé.

Prèviament a la visita, la vice-presidenta s’ha reunit amb el batle d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i la corporació municipal, i amb els professionals dels serveis socials de la localitat amb qui ha tractat diferents assumptes relacionats amb els serveis i recursos socials i els plans de futur per al municipi.

Sobre aquests equips base de l’Ajuntament, Oltra ha assegurat que des de 2015 la conselleria ha multiplicat per cinc el finançament per a la contractació de professionals amb un pressupost total de 486.500 euros per a enguany. Un increment que ha permés reforçar l’equip de tres a divuit treballadors per a l’atenció social de les persones residents en aquest municipi.

Segons han explicat fonts municipals, la consellera ha explicat que tant una residència d’Alzheimer com un centre de dia per a Malalts Mentals ‘són plans de futur per als quals estem estudiant possibilitats i hi seguirem treballant a partir de setembre.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any