La pandèmia de la Covid-19 ha posat cap per avall els nostres costums, la nostra manera de viure i ha deixat en evidència les grans desigualtats subjacents de la nostra societat. Certament, aquesta malaltia va generar una situació d’emergència que calia atendre. Per això, des del govern de la Vall ens Uneix a Ontinyent s’han posat en marxa mesures socials i econòmiques que han permès la nostra ciutadania afrontar el confinament.

L’atenció a l’emergència sanitària i social s’ha atés des del primer dia, fins i tot ens vam anticipar i ordenàrem el tancament immediat de tots els edificis públics el matí del dijous 12 de març davant l’amenaça que només s’albirava. Quasi al mateix temps, i davant de l’imminent tancament dels menjadors escolars, vam decidir de posar en marxa un servei de menjar a casa per a garantir l’alimentació dels menors amb situació de vulnerabilitat. En aquesta línia d’atenció a l’alumnat, i per trencar amb la bretxa digital generada per la suspensió de les classes presencials, engegàrem un pla pedagògic on set psicopedagogs han preparat material educatiu per a l’alumnat.

Però, no sols calia atendre els menors, sinó també les persones majors o amb problemes de mobilitat, considerats grups de risc. A la soledat no desitjada de molta d’aquesta gent es va afegir la impossibilitat d’eixir a comprar aliments o medicines. El servei de compra d’aliments i medicines a domicili així com l’atenció psicològica han estat fonamentals per a donar caliu a moltes persones i no afegir més angoixa al confinament.

Després vingué el dur confinament, i les vesprades de dissabte amb l’OntiFestVirtual, la decoració dels balcons i el pla esportiu, amb molta gent que pogué entretenir-se o mantenir la forma física gràcies a la col·laboració del món de la música o l’esport.

Quan durant la campanya electoral vam dir que ho donaríem Tot per Ontinyent, algunes persones creurien que sols era un missatge electoral, però realment era una declaració d’intencions que, malauradament, s’ha demostrat tant en els dies de la DANA com davant d’una de les pitjors crisis sanitàries que hem enfrontat com a societat.

Més enllà de la crisi sanitària, aquesta pandèmia apunta a una nova crisi econòmica. Així que, igual que no permetre que els nostres sanitaris no tornen a tindre la protecció adequada, tampoc podem no permetre que la nostra economia quede desprotegida o que la nostra indústria s’ature. Però abans de tot, arbitràrem un ajornament del pagament dels impostos i taxes municipals i la supressió de la taxa de taules i cadires per esmorteir l’impacte de la crisi en bars i restaurants. Igualment, l’eficaç implantació del teletreball a l’administració municipal ha permès accelerar el pagament a proveïdors i associacions locals i evitar que es quedaren sense liquiditat.

El Pla Tornem Junts, en el qual s’han mobilitzat vuit milions d’euros en ajudes al consum, els autònoms i la construcció i els sectors afins, i el clúster sanitari Tèxtil Ontinyent han estat la resposta del govern d’Ontinyent al repte econòmic d’aquesta crisi. Una resposta que, a més ha comptat amb el suport dels agents socioeconòmics i dels partits polítics.

La nostra ciutat té una indústria capaç de reinventar-se. Unes fàbriques amb capacitat de produir màscares, bates o equips de protecció individual o aparells de desinfecció on abans es confeccionaven peces de tèxtil-llar. No podem tornar a comprar a la Xina tèxtils sanitaris que poden fabricar les nostres empreses, les quals han demostrat la capacitat de reconversió i adaptació. És per això que podem afirmar que a Ontinyent aquesta crisi sanitària ha significat noves oportunitats de negoci i que des de l’administració pública hem de fomentar. No som un govern de paraules, sinó de fets. Per això, el nostre suport a la nostra indústria arriba a través d’un conveni amb ATEVAL per valor de 300.000 euros per a 2020 i 2021.

Som conscients també de la importància de comptar amb el suport d’administracions superiors, per això el nostre batle ha demanat al govern d’Espanya i a la Generalitat Valenciana que compren producte nacional per a lluitar contra la Covid-19. El clúster sanitari que naix a Ontinyent és una idea oberta i integradora perquè altres administracions se sumen per crear treball al nostre territori. El nostre batle, Jorge Rodríguez, ha demanat reunir-se amb el conseller d’Economia, Rafael Climent, i creu que les administracions, com ara la Diputació, la Generalitat i el govern d’Espanya, han de passar dels discursos als fets i apostar per la nostra indústria tradicional, la que genera ocupació i activitat econòmica en el territori.

Sabem que la innovació, les idees i treballar per la teua gent genera recel en aquells sectors polítics i socials acostumats a decidir poc i dissertar molt. Però el món que ens ha tocat de viure no espera i condemna la inacció dels governants. Des d’Ontinyent continuarem defensant que treballar és la millor manera de garantir un futur a les nostres comarques. En aquest sentit, l’ajuntament ha destinat 60.000 euros per a comprar a casa i repartir entre els nostres veïns màscares Tèxtil Ontinyent. Volem que la nostra ciutadania estiga protegida durant la Fase 1 i res millor que fer-ho amb productes fets a Ontinyent.

No podem tornar enrere, però tampoc podem perdre la por al virus; per això volíem que els veïns i veïnes de la ciutat tingueren una màscara que els protegira, però que alhora ajudara la nostra indústria. Sols junts i donant suport a la nostra indústria podrem eixir de la crisi econòmica que generarà la pandèmia de la Covid-19.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.