Ontinyent i Ateval treballen per a crear un clúster valencià del tèxtil sanitari

  • L'Ajuntament aportarà 150.000 euros perquè la patronal del sector l'engegue

VilaWeb
Redacció / EP
13.04.2020 - 11:41
Actualització: 13.04.2020 - 13:41

Ateval i Ontinyent treballaran per a la creació d’un clúster del tèxtil sanitari que permeta de garantir el proveïment en la pandèmia del coronavirus i es mantinga com a referent i territori proveïdor en el futur. Amb aquesta finalitat, l’ajuntament i empresaris del tèxtil han mantingut alguns contactes ‘convençuts de la necessitat d’aconseguir que la del tèxtil sanitari siga considerada una indústria estratègica’.

L’Ajuntament de la capital de la Vall d’Albaida aportarà 150.000 euros per als estudis, l’assessorament i la internacionalització de les empreses de què se n’encarregarà Ateval per a la creació d’un clúster industrial del tèxtil sanitari des d’Ontinyent, on la patronal valenciana té la seu i l’estructura tècnica.

A mitjà termini, els impulsors d’aquesta iniciativa volen que es convertisca en una indústria estratègica, ‘poc menys que d’Estat’, perquè no depenga de tercers països la protecció de la població en crisis sanitàries com l’actual.

Per a això, l’Ajuntament d’Ontinyent ha garantit una aportació immediata de 150.000 euros. ‘Hem de començar a treballar ara’, ha exposat el batle, Jorge Rodríguez, prometent el finançament que siga necessària per a crear un clúster del tèxtil sanitari valencià.

‘No podem tornar a comprar a la Xina tèxtils sanitaris que poden fabricar les nostres empreses. És un contrasentit gastar milions en màscares o bates a la Xina i que la nostra indústria estiga parada. Què el material és més car fabricar-lo ací? Més car ens ix pagar subsidis i indemnitzacions a les empreses que estan sense activitat mentre comprem fora’, ha afirmat.

La patronal i el consistori asseguren que la crisi de la Covid-19 i el desproveïment és una oportunitat per a impulsar noves línies de negoci en la indústria del tèxtil i garantir un subministrament estable de material sanitari. ‘Ontinyent és la ciutat que lidera un territori on el tèxtil té un pes suficient per a afrontar la creació d’un clúster de tèxtil sanitari’, ha destacat Rodríguez.

Es tracta d’una iniciativa compartida amb la patronal valenciana que encapçalen l’empresari Càndid Penalba, president també de l’intertextil espanyol; i Rafa Lurbe, titular de l’organització empresarial comarcal.

Reconversió no conjuntural

El clúster industrial explorarà vies de finançament públic i privat que permeten el sosteniment d’una reconversió parcial i no conjuntural de l’activitat tèxtil. Segons ha exposat Càndid Penalba, ‘l’objectiu no és transformar per complet la nostra activitat, sinó aconseguir una indústria versàtil que fabrique material sanitari suficient quan no hi haja epidèmies, però preparada per a adaptar-se a grans volums amb rapidesa que garantisquen el proveïment del país en moments de crisis sanitàries com l’actual’, qui ha assegurat que països com Israel no han tingut problemes de subministrament perquè la seua indústria sanitària és estratègica.

L’Ajuntament d’Ontinyent ha assegurat que té ‘a punt’ unes ajudes destinades a facilitar la presència d’empreses tèxtils locals en fires i centres de negocis internacionals vinculats amb el tèxtil sanitari, amb la intenció d’incentivar i fer costat a les empreses locals en ‘un subsector que fins ara desconeixien’.

Ateval s’encarregarà de realitzar els estudis, proposar les iniciatives i plantejar missions comercials com la fira Medica de Dusseldorf. Els empresaris rebran assessorament per a adaptar les empreses a aquesta nova línia de negoci, paral·lelament als ajuts per a editar catàlegs i estar presents en fires i congressos sanitaris.

‘Hem de ser capaços d’aprofitar aquesta crisi per a no dependre d’altres països per a protegir-nos i generar ocupació en el sector del tèxtil’, ha reivindicat l’alcalde d’Ontinyent.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem