08.04.2020 - 15:36
|
Actualització: 08.04.2020 - 17:36
Ahir dimarts es va fer la primera de les reunions amb clústers industrials anunciades per la Conselleria d’Economia Sostenible per a analitzar la situació dels diferents sectors i intentar avançar-se amb mesures a la situació de les empreses després de la crisi de la Covid-19.
Com ja s’havia anunciat, aquesta primera trobada s’ha fet amb el sector tèxtil, els representants del qual ‘s’han mostrat agraïts’ per la iniciativa de la conselleria i han mostrat ‘el seu total i absolut’ suport a aquesta iniciativa, segons ha explicat la Generalitat en un comunicat. Per la seua banda, el conseller Rafa Climent ha agraït ‘la col·laboració de tots els actors i la seua receptivitat’ i s’ha mostrat ‘molt satisfet per l’acolliment del model proposat que d’ací a poc temps i de manera gradual volem implementar en la resta de sectors’.
En la reunió per videoconferència, a més del conseller i de la directora general de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), Júlia Company, hi van participar el director general d’Economia, José Soler; el secretari d’Ateval, Pepe Serna; el director d’Aitex, Vicente Blanes; el director de Redit, Gonzalo Belenguer; representants de l’Institut Valencià de Finances i de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), i la consultora Improven, experta en plans estratègics en empreses.
Selecció i supervisió per a la viabilitat
El pla d’acció proposat per l’IVACE tindrà la col·laboració d’Ateval, entitat amb què es treballarà de manera coordinada, i que s’encarregarà de fer una primera selecció d’aquelles empreses que per la seua situació de partida i possibilitat de futur puguen acollir-se al pla de viabilitat. La selecció la farà a través d’una eina virtual, derivada del projecte Interreg finMED en què participa l’Ivace, que inclourà un qüestionari que han d’emplenar les empreses.
En paral·lel, l’Ivace està estudiant la definició d’una convocatòria d’ajudes que facilite a les empreses la posada en marxa d’aquest pla ‘que només s’acceptarà -ha insistit Climent- si està homologat per consultores expertes’. Sobre la taula també s’ha posat la possibilitat que l’Ivace avance a les empreses fins al 50% de l’ajuda per a l’execució del pla. El 50% restant dependrà de l’aprovació d’una Comissió Avaluadora, que estarà formada per l’Ivace, l’Institut Valencià de Finances, Ateval i l’institut tecnològic del sector
Aquesta comissió avaluarà l’aprovació de la concessió total de l’ajuda i a més emetrà un certificat d’idoneïtat a les empreses. Les que reben aquest certificat podran, una vegada definit el seu pla de necessitats financeres, acudir a entitats com l’IVF, ICO, BEI. La idea és que aquestes institucions subscriguen acords preferents de finançament per a aquestes empreses que compten amb el certificat.
Es preveu que precisament el rigor en la selecció de les empreses viables i els seus plans d’acció minimitze el risc tècnic avaluat pels financers d’aquestes institucions, segons la Generalitat.
Climent va demanar a l’Ivace ‘que seguisca amb el treball incansable en aquests moments tan delicats perquè aquesta línia d’acció veja la llum tan prompte com siga possible’.