A Ontinyent necessitem un ajuntament amb les prioritats clares

  • "Tan important és que la Generalitat i altres administracions invertisquen a Ontinyent i transferisquen recursos al consistori, com que des del govern municipal se sàpien destinar els recursos allà on són més necessaris"

Nicolau Calabuig i Serna
03.02.2022 - 16:55
Actualització: 03.02.2022 - 17:55
VilaWeb

El primer mes de l’any sempre és una bona ocasió per a renovar les esperances, establir nous objectius o propòsits vitals i expressar desitjos que ens agradaria de veure complits. Com a ontinyentí desitge que el 2022 ens porte un ajuntament amb les prioritats clares. Un ajuntament que aprofite al màxim els recursos disponibles per a fer d’Ontinyent una ciutat creadora d’oportunitats, capaç de generar més progrés social i benestar per a les persones en un entorn més saludable, sostenible i ple de vida a tots els barris i racons del terme municipal.

Perquè tan important és que la Generalitat Valenciana i altres administracions estiguen invertint a Ontinyent i transferint recursos al consistori, com que des del govern municipal se sàpien destinar els recursos allà on són més necessaris. I tan importants haurien de ser aquelles polítiques vistoses on s’inverteixen molts recursos com les gestions més barates i menys visibles però igualment útils, que haurien de nàixer d’escoltar les prioritats ciutadanes, juntament amb la imaginació, l’esforç i la capacitat de treball dels nostres governants.

Una d’eixes necessitats que cal atendre és la constant reivindicació del veïnat dels barris del Poble Nou i la Vila per l’arribada de la fibra òptica al centre històric. Mentre altres ajuntaments del país com el de València exploren fórmules per a impulsar la digitalització dels barris històrics, com una política en favor d’uns barris vius i no despoblats, a Ontinyent encara no s’ha fet cap pas significatiu en este tema. En ple segle XXI, unes bones connexions a Internet són essencials per a garantir la comoditat de la vida de les persones i les oportunitats econòmiques del comerç local en estos barris i, per tant, el seu futur.

Això mateix passa amb la instal·lació de plaques d’energia fotovoltaica als barris històrics. Uns altres ajuntaments avancen de manera decidida a facilitar estes instal·lacions d’autoconsum per a incentivar la necessària transició cap a un model energètic més net, just i ecològic. I cal reconéixer que a Ontinyent s’ha treballat en eixe sentit, per exemple amb les bonificacions fiscals a qui es decideix per les energies renovables. Però, per contra, s’han denegat instal·lacions en cases de la Vila per qüestions d’impacte visual que, modestament, considere discutibles. Davant açò, cal una ferma voluntat política d’actualitzar el Pla Especial de Reforma Interior per tal d’establir solucions raonables amb l’objectiu d’equilibrar l’impacte visual amb la necessària transició ecològica i revitalització del centre històric.

Saber prioritzar és la clau d’una bona manera de governar. I atenent a un ordre de prioritats lògic i de trellat, les polítiques municipals pel benestar col·lectiu hauria d’anar per davant del benefici particular en forma de grans titulars amb afany electoralista.

Per això no s’entén que, d’un pressupost municipal de més de 45 milions d’euros, només es destinen 15.000 euros a ajudes per a l’accés dels joves al lloguer d’habitatge. Això sí, sense escatimar esforços a obligar els beneficiaris a publicar l’ajuda rebuda a les seues xarxes socials personals, disfressant de transparència una actuació que sembla més relacionada amb el màrqueting electoral, com ja van patir les persones beneficiàries de les ajudes locals a autònoms i pimes afectades per la covid.

Per altra banda, que hi haja projectes elegits per la ciutadania en l’Ontinyent Participa fa quatre anys i que encara no s’hagen executat, mentre es gasten molts diners en altres coses menys urgents i que no ha demanat ningú, ens hauria de fer reflexionar per a poder millorar la ciutat com totes i tots volem. En eixe sentit, fer les gestions per a intentar sol·licitar Fons Europeus del Pla de Recuperació post-covid, com proposàvem Compromís per Ontinyent al Ple Municipal de dijous passat, podria ser una bona ajuda per a la materialització d’alguns dels projectes pendents.

Les prioritats polítiques també s’expressen en l’estructura d’un govern i la distribució de les seues àrees de gestió. En eixe sentit, és sorprenent que seguim sent un dels únics ajuntaments del país que no disposa d’una regidoria específica de sanitat o salut pública. Més encara en una situació de pandèmia, quan es requereix més informació que mai per part de l’ajuntament com a administració més pròxima a la ciutadania. Fer realitat la proposta de recuperar la Regidoria de Sanitat podria ser molt útil, a més, per a poder dedicar més temps i esforços a traslladar a la Conselleria de Sanitat la falta de metges internistes a l’Hospital d’Ontinyent i estudiar conjuntament les solucions necessàries, tant perquè es puga donar resposta a la situació actual com per a prevenir la dotació d’efectius adequada de cara al nou Hospital que la Generalitat Valenciana construeix a la nostra ciutat.

En definitiva, l’inici de l’any 2022 és una nova oportunitat per a posar en pràctica una altra manera de fer política a l’Ajuntament d’Ontinyent. Seguir impulsant aquelles coses positives que es fan gràcies a la cooperació entre diferents partits i administracions, però també reconéixer tot el que és millorable per a poder corregir-ho. Escoltar més a qui pensa diferent, acceptar les bones propostes independentment d’on vinguen i aconseguir acords encaminats a establir solucions duradores a les mancances existents. Perquè totes i tots comptem per a fer d’Ontinyent una ciutat millor per a viure i conviure.

Nico Calabuig i Serna · Regidor i portaveu municipal de Compromís per Ontinyent

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes