Ontinyent sol·licita al Ministeri d’Agricultura espanyol que reconega el Meló d’Or com a Varietat de Conservació

  • La petició forma part d'un projecte de protecció i projecció del producte

VilaWeb
Redacció
06.01.2020 - 16:41
Actualització: 06.01.2020 - 17:41

L’Ajuntament d’Ontinyent ha començat els tràmits perquè el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient espanyol reconega el Meló d’Or d’Ontinyent com a Varietat de Conservació.

Segons ha explicat la regidora d’Agricultura, Sayo Gandia, el consistori, la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Cooperativa Vinícola Onteniense ‘volem donar a aquest producte autòcton un impuls basat en una estratègia seriosa’.

De moment, una avaluació i selecció han servit per a determinar ‘les característiques vegetatives del fruit’ i les de conservació ‘posteriors a la collita’, que han servit per a establir les ‘característiques morfològiques, agronòmiques i de qualitat que el defineixen’. La regidora confia que aconseguir registrar el Meló d’Or d’Ontinyent com a varietat de conservació ‘ens permetrà d’assegurar-ne la conservació com a recurs de fitogènesi i de futur per al sector agrari a Ontinyent i la comarca’. El reconeixement com a Varietat de Conservació li atorgaria la consideració de patrimoni irreemplaçable i en protegiria la conservació mitjançant el cultiu i comercialització.

La regidoria ha presentat la documentació sol·licitada en què s’ha de justificar que es tracta d’una varietat en perill de desaparició; que és un producte autòcton de gran qualitat; i que estiga té importància i qualitat històrica. En aquest darrer aspecte, s’ha incorporat l’informe de l’arxiver municipal que situa les primeres referències històriques al Meló d’Or en l’any 1424.

El professor Titular del Departament de Biotecnologia de la UPV, Salvador Soler, és l’investigador responsable del projecte, que inclou una avaluació de les seleccions cultivades pels agricultors sota un sistema de cultiu ecològic, amb un Reglament de Qualitat per a gestionar davant la Generalitat la Consecució del Segell de Qualitat de la Conselleria d’Agricultura, tal com ha detallat l’ajuntament en una nota de premsa. A més, es treballa en l’obtenció de seleccions resistents a plagues i malalties.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any