Ontinyent soterra amb dignitat els tretze afusellats pels franquistes hui fa vuitanta anys

  • S’ha inaugurat el memorial a les víctimes del franquisme on s’han dipositat les restes d’un dels identificats i de nou que només s’han pogut individualitzar · Els altres dos identificats s’han disposat en nínxols familiars

VilaWeb
Redacció
15.12.2019 - 22:37
Actualització: 15.12.2019 - 23:37

Aquest diumenge s’ha inaugurat al cementeri d’Ontinyent el memorial a les víctimes del franquisme i que recordarà els tretze republicans afusellats fa exactament vuitanta anys.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, el diputat de Memòria Històrica de la Diputació de València, Ramiro Rivera, i el batle d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i representants de diferents forces polítiques han participat en la cerimònia d’inauguració del monument i a l’acte de lliurament a les famílies de les restes dels represaliats, després de les tasques d’exhumació dels nínxols on es trobaven barrejades i d’individualització, que han costat tres anys de treballs.

Tot i això, els tècnics només han aconseguit d’identificar les de tres dels afusellats el 15 de desembre de 1939: Rafael Vidal Martínez, Vicente Tormo Olcina i José Llopis Barberà. Les despulles dels dos primers han estat disposades en nínxols familiars; les del tercer, a voluntat de la família, s’han dipositat en el monument, juntament amb els taüts sense identificació personal dels altres nou: José Beneyto Soriano, Rafael Bataller Cambra, Enrique Ríos Perigüell, Luís Mollà Rubio, Antonio Llopis Llopis, Vicente Gandia Gramage, Ricardo Morales Espí, José Galiana Vidal, Eugenio Jaume Tarín i Rafael Sarrión Boronat.

La consellera ha destacat que ‘és un dia molt important per al nostre país però sobretot per a Ontinyent’, i ha subratllat la ‘importància’ de ‘dignificar la memòria del municipi i de les seues veïnes i veïns que van patir tota mena de càstigs, inclosa la mort, per part de la dictadura’.

Per la seua part, Rodríguez ha destacat que ‘hui vivim un dia històric perquè vuitanta anys després s’ha fet justícia i Ontinyent és més digna, perquè un poble que té mal enterrades persones que van ser afusellades per a defensar la legalitat vigent i la llibertat de totes i tots no és un poble digne’.

‘Tanquem un procés molt important iniciat fa tres anys amb l’exhumació de les restes dels nínxols 266 i 267 del cementeri, procés que ha sigut possible des d’un treball conjunt molt important’, ha afegit.

En aquest sentit, Rodríguez ‘no ha oblidat els familiars que des de feia tants anys esperaven aquest moment’, i ha agraït a ‘totes les persones que formen part de la Comissió per a la Recuperació de la Memòria Històrica, i a Rosa Pérez Garijo’, a qui ha agraït la ‘implicació’.

‘Donar a conéixer allò que va passar és fonamental perquè fets com els que es van produir no es tornen a repetir mai més, per això vull agrair el treball conjunt que s’ha fet pel record d’aquells, gràcies als quals, hui podem gaudir de la llibertat i la democràcia’, ha afegit.

Crítiques d’EUPV i PSPV-PSOE

La presència de representants de partits polítics com EUPV i PSPV-PSOE, ha anat acompanyada per les crítiques d’aquestes formacions que han lamentat no haver estat convidats a l’acte. Per a EU, aquest fet ‘demostra de quina particular manera d’entendre més frívola i ignorant de recordar als que van lluitar i morir per l’ordre Constitucional del 1931 a través de la seua militància’, i considera una ‘vergonya l’ús de les famílies en el seu dol’.

La secretària general dels socialistes ontinyentins, Rebeca Torró, ha lamentat també no haver rebut cap invitació oficial, malgrat haver estat en la constitució de la Comissió per la Recuperació de la Memòria Democràtica, ni tampoc Jaime Peris que la va presidir durant el mandat socialista.

Tots dos partits han demanat recentment de tornar a la comissió, de la qual han deixat de formar-ne part per no tindre representació en el consistori.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any