Ecologistes en Acció del País Valencià ha presentat davant el Tribunal Superior de Justícia valencià una demanda contra la Generalitat a la qual considera responsable d’’incompliments reiterats dels valors objectius de contaminació per ozó troposfèric’.

L’entitat denuncia que la Generalitat no ha elaborat cap pla per a reduir-la tot i que els valors objectius de contaminació per ozó s’han sobrepassat de manera reiterada en 11 de les 18 zones i aglomeracions urbanes en què es divideix el País Valencià, com és el cas d’Ontinyent. La legislació obliga a complir aquests valors des de l’1 de gener de 2010, o a elaborar i aplicar plans de millora de la qualitat de l’aire en cas contrari.

‘Es tracta d’una negligència que posa en perill la salut dels 2,1 milions de valencians que viuen a les zones afectades’ assegura en un comunicat l’organització ecologista, que demana en el recurs presentat que el govern adopte de manera urgent els plans de millora de la qualitat de l’aire que la legislació exigeix.

Segons la informació aportada per Ecologistes en Acció, d’acord amb les dades oficials de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica, en l’última dècada el valor objectiu per a la protecció de la salut s’ha incomplit en quasi tots els períodes, amb un càlcul fet a partir de la mitjana de tres anys consecutius. A Ontinyent, inclòs en la zona Bètica-Serpis, el valor objectiu s’ha superat en set dels nou darrers triennis, com ha denunciat la Colla Ecologista La Carrasca d’Alcoi.

Quadre sobre contaminació per ozó elaborat per Ecologistes en Acció

Ecologistes en Acció acusa la Generalitat de no haver atés les seues sol·licituds i de limitar-se a anunciar una investigació sobre l’ozó que encara no té ni calendari d’elaboració. ‘Cal actuar ja i sense excuses. Són imprescindibles mesures concretes, programades i pressupostades. La reducció dràstica de les emissions de precursors de l’ozó derivada de les mesures de confinament per la pandèmia de la covid demostra que hi ha un marge important per a millorar la qualitat de l’aire amb mesures locals.’

‘El recurs judicial contra la Generalitat pretén preservar la integritat física de les persones, evitar morts prematures i, en definitiva, actuar a favor de la protecció de la salut i del medi ambient. Per això seria una molt bona notícia que el Tribunal Superior de Justícia estimara la nostra demanda.’

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.