Orengo es lleva l’espart de l’ala en el cas Alqueria i es desentén de la gestió de Jorge Rodríguez

  • Aquest matí ha declarat en el jutjat que en porta les investigacions

VilaWeb
Foografia: arxiu EP
Redacció / EP
16.12.2019 - 15:51
Actualització: 16.12.2019 - 16:51

L’ex-dirigent socialista José Manuel Orengo ha manifestat que no tenia cap responsabilitat en l’època en què s’investiguen presumptes irregularitats en contractes d’alta direcció en Divalterra SA, l’empresa pública de la Diputació de València –abans Imelsa–: ‘Jo no hi era, crec que l’enviscada ve després’.

Orengo ha acudit aquest dilluns a declarar com a testimoni al Jutjat d’Instrucció número 9 de València, encarregat del cas Alqueria, després de sol·licitar-ho l’advocat de l’ex-president de la diputació i batle d’Ontinyent, Jorge Rodríguez.

Orengo, qui també va ser cap de gabinet de Rodríguez, ha afirmat en declaracions als periodistes que ‘ací cadascú s’ha de responsabilitzar de què ha fet o no ha fet i, en aquest cas, desitge la millor sort a totes les persones. Serà la justícia qui parle’.

Després d’això, en relació amb les suposades contractacions irregulars en Divalterra, Orengo ha indicat que creu que és d’una ‘època posterior’: ‘Crec que l’enviscada ve més tard, pel que sé i pel que he llegit, quan comencen a aparéixer informes dient que això no es pot fer i la gent contínua ‘a la seua’ fent coses’.

Preguntat per si existia un consell paral·lel en Divalterra, ha respost que ell no n’ha conegut. ‘Aquest consell –ha agregat– no existia. De consells paral·lels no n’he conegut cap’, ha insistit.

Orengo, que ha insistit que ningú el va advertir de cap irregularitat, ha explicat que en el primer consell d’administració, on es parla del nomenament de gerents, ‘Rafael Soler va preguntar si per a això calia publicitat i concurrència. Jo li vaig dir que creia, per l’experiència, que els gerents, quan són nomenats pel consell, és per mèrit, capacitat i confiança i no té res a veure amb càrrecs d’alta direcció. Jo en aquell moment no sabia si hi havia o no càrrecs de direcció en Imelsa’, ha afegit.

‘Cal distingir entre un acord polític de distribució de responsabilitats i àrees, i el que és el nomenament del personal tant en la Diputació com en Imelsa. El primer correspon a la distribució de responsabilitats polítiques; i el segon, als òrgans de govern de cada institució’, ha dit.

‘Converses inicials’

Per part seua, l’ex-diputada a les Corts Concha Andrés, qui també ha declarat com a testimoni, ha manifestat als periodistes que no va estar en la Diputació, sinó en les Corts. ‘Sí que vaig estar en converses inicials per a la constitució dels governs i ajuntaments i la Diputació’, ha aclarit.

Preguntada per si en les primeres negociacions es va parlar del repartiment de càrrecs en Imelsa, la testimoni ha dit que ‘no’. ‘Per part del PSPV es pretenia deixar clar que el president de la Diputació havia de ser un candidat socialista i, a partir d’ací, es va acordar el disseny de l’estructura que després s’havia de desenvolupar. Però res més’, ha puntualitzat.

I ha prosseguit: ‘Igual que en totes la converses que es va tindre amb Compromís per a conformar més de 200 ajuntaments o les que es van fer per a conformar el govern de la Generalitat. Parlem d’acords polítics per a intentar governar en el màxim d’institucions locals possibles’, ha asseverat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any