Otos va inaugurar diumenge passat les obres de reforma del llavador, coincidint amb les Jornades de la Dona que l’Ajuntament l’Associació d’Ames de Casa ha estat desenvolupant. L’acte s’ha fet coincidir amb les celebracions atés que se li ha incorporat una decoració que homenatja el treball de les dones en aquest espai. A més, les actuacions s’han fet amb la intenció de per posar-lo en valor i atorgar-li un ús turístic dins la Ruta dels Rellotges de Sol.

El llavador, construït en la dècada de 1960 i amb problemes estructurals, s’ha obert a l’exterior, i s’ha decorat amb dues obres pintades per Toni Espinar. A la paret frontal, ha reproduït una fotografia en blanc i negre de l’any 1954 on es veuen tres dones d’Otos a l’antic llavador que hi havia al cantó del carrer de Sant Antoni amb el camí de la Font de Baix.

A l’exterior, Espinar ha pintat dos murals verticals d’estil modernista que flanquegen l’escala d’accés, i tota l’àrea superior l’ocupa un rellotge de sol amb diversos símbols femenins. El gnòmon d’acer té la forma del símbol de Venus, i la creu marcarà tota una ombra el dia 8 de març. Al fons hi ha dibuixades dues mans de dona, desgastades pel treball, i obertes formant un triangle, un dels símbols del moviment feminista.

El rellotge-calendari solar del llavador d’Otos marca el 8 de març

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb