Per un Ontinyent en verd

  • «És temps d’actuar. Mentrestant ací, l’Ajuntament d’Ontinyent ho fa de paraula, no amb fets, i per mal camí.»

Patricia Folgueras
15.12.2019 - 17:01
Actualització: 15.12.2019 - 18:01
VilaWeb

És temps d’actuar. Aquest és el missatge que ha llançat el govern espanyol en el marc de la celebració de la Cimera del Clima que s’ha celebrat aquests dies a Madrid. I és que tal com promou el col·lectiu Fridays for Future i com diu la jove activista Greta Thunberg, la del clima ‘és la crisi més important que ha afrontat mai la humanitat’. Tot i l’impacte que han tingut aquestes declaracions, la jove, diu també que confia en la capacitat de reacció dels humans. I en això tots hi tenim molt a dir, però sobretot, molt a fer.

Els governs socialistes sempre han estat sensibles a qüestions climàtiques. Va ser en l’anterior mandat a l’Ajuntament d’Ontinyent, per enunciar algunes actuacions d’entre les moltes que es van dur a terme, quan en tema de gestió de residus es va implantar un nou sistema de gestió de la poda, es va modernitzar l’ecoparc d’Ontinyent, es va implantar el servei d’ecoparc mòbil a Ontinyent, el calendari de recollida de fem. La creació d’un nou servei de triturat de restes vegetals, pioners en ciutats com la nostra pel nombre d’habitants, el Pla Local de Cremes, el servei de recollida de cartó comercial porta a porta, el de recollida de fem orgànic per als establiments de restauració els dissabtes i les vespres de festius. Totes eixes accions han sigut una prova satisfactòria en resultats per la pujada del percentatge de reciclatge i també en grau de satisfacció dels mateixos veïns i veïnes. Un escenari i manera de treballar en la gestió de residus, que l’actual govern de l’Ajuntament d’Ontinyent, de La Vall Ens Uneix, ha trencat amb la irresponsable i insolidària decisió de llevar aquests serveis del conjunt de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida.

De la mà dels voluntaris, les campanyes d’Ontinyent contra el Foc – Voluntariat Ambiental, la campanya de prevenció del mosquit tigre, la colònia controlada de gats… En temes d’agricultura, la dinamització agrícola amb el banc de terres i el catàleg de masos abandonats.

Quant a la mobilitat sostenible, l’aprovació del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, l’adhesió a la Xarxa de Municipis Valencians cap a la Sostenibilitat. Quant als entorns naturals, millora dels paratges, el catàleg d’Arbres Monumentals d’Interès Local, el pla local de prevenció d’incendis forestals, la dinamització de la recuperació de l’abocador de GIRSA de la mà de la Diputació de València, les campanyes Creixem Junts on els més menuts han plantat quasi mil arbres.

En temes d’ordenances, les noves ordenances i reglaments de Medi Ambient, i a més s’estava en estudi i preparació, en consulta pública prèvia, la Modificació Ordenança Reguladora del Pla Local de Cremes.

I la innovació amb les energies renovables, el treball conjunt per al foment de les centrals solars i els punts de recàrrega dels vehicles elèctrics

Actuacions marc per a seguir endavant amb la lluita contra el canvi climàtic i l’impuls d’una revolució verda a la nostra ciutat. Eixes actuacions parlaven d’aigua i de reduir consums i cercar fórmules per a afrontar la manca de disponibilitat en períodes de sequera. Parlaven d’agricultura, i de mantenir i millorar la producció de proximitat que per a nosaltres és l’horta d’Ontinyent. De salut i de millora de la gestió i la comunicació en episodis extrems i contaminants. De protecció de la biodiversitat. De rehabilitació d’habitatges i d’eficiència urbanística. De tot això parlaven  aqueixes actuacions, però els i les socialistes no només vam assentar les bases d’aquesta lluita per a tenir una ciutat més sostenible, sinó que vam actuar i ho vam fer en els darrers anys de govern al capdavant de l’Ajuntament d’Ontinyent.

Totes i tots tenim responsabilitat en això del canvi climàtic, i en aquest sentit el consum ha de situar-se dins els paràmetres adequats. I és que no ens podem enganyar, la base de tota aquesta lluita la podem trobar en la conscienciació a través de l’educació mediambiental, que contribueix a formar les futures generacions per tal que puguen viure en un món climàticament millor. Per altra banda, els governs tenen l’obligació d’impulsar accions en favor de la lluita per l’emergència climàtica. Activitats basades en l’Agenda 21 local i que busquen fomentar el consum de producte de proximitat, al mercat, i fins i tot, als menjadors de les escoles de la ciutat.

Ens preocupa ara la manera en què el govern actual de l’Ajuntament d’Ontinyent, en mans de La Vall Ens uneix, ha despatxat l’afer del transport públic a partir del primer de gener, ja que l’ajuntament assumeix uns vehicles que disten molt de l’objectiu d’implementar a Ontinyent els autobusos 100% elèctrics per a circular per la ciutat. Prompte ha desistit l’actual equip de govern de la responsabilitat mediambiental i de sostenibilitat, en un servei que passa a ser municipal, i que com a tal l’ajuntament hauria de donar exemple.

Un mal antecedent per a observar com evolucionen els projectes amb els quals el partit de La Vall Ens uneix es va comprometre amb la ciutadania, a favor del medi ambient i la sostenibilitat:

La creació d’un refugi d’animals amb les protectores aprofitant les antigues instal·lacions de l’abocador de la Clariana. La construcció d’una estació d’autobusos enfront del Centre de Salut de l’avinguda d’Albaida, o una ruta per a bicicletes i vianants per a unir la ciutat amb l’hospital nou, l’IES L’Estació i el tren, o implantar un projecte pilot ‘Freebike’ de bicicletes elèctriques per a dins de la ciutat. Nous ‘recorreguts paisatgístics’ als voltants de la llera del riu, parcs o la transformació de zones degradades en espais per a l’oci i el descans, com el Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, el Molí Descalç, el Pont Vell o el Refugi de Tortosa i Delgado. O l’anunciat Centre d’Economia Verda per a facilitar l’estalvi energètic i econòmic a famílies i empreses. De moment, pel que sabem de l’esborrany de pressupostos de 2020, no es veu cap inversió per a aquests projectes. Caldrà estar vigilants.

Tenim un repte, bé, més d’un… Tenim objectius per al desenvolupament sostenible que marca l’Agenda 2030. Perquè l’emergència climàtica és cosa de tothom. De les grans metròpolis, de les ciutats mitjanes i també dels municipis i petits nuclis habitats. La lluita l’encarem com a ciutadans i ciutadanes, però també l’han d’encarar els governants, amb sentit de la responsabilitat. És temps d’actuar. Mentrestant ací, l’Ajuntament d’Ontinyent ho fa de paraula, no amb fets, i per mal camí. El compromís socialista, l’Ontinyent en verd.

Patrícia Folgueras · Vice-secretària de Política Municipal del PSPV-PSOE d’Ontinyent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any