Pere M. Orts i Bosch

  • "A la pregunta sobre com li agradaria de ser recordat, Pere M. Orts diu: 'Crec que la cosa millor que poden recordar de mi és que no he fet mal a ningú'."

Josep Miquel Bausset
23.07.2021 - 20:45
VilaWeb

Sovint els homenots del País Valencià, després de la seua mort (i fins i tot en vida), són oblidats injustament. Per això el llibre Pere M. Orts i Bosch, mirades al passat, memòries del present, del professor Antoni Ferrando, recupera per a la memòria col·lectiva aquest gran homenot en el centenari del seu naixement.

Aquesta obra, publicada per l’editorial Afers i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ens mostra un escriptor que, com diu Ramon Ferrer (president de l’AVL) al pròleg del llibre, “es va distingir en tot moment per l’aposta pel diàleg, pel respecte de la diversitat, pel treball constructiu, per l’exemple en les formes de relacionar-se, per l’estudi silenciós, per la curiositat intel·lectual, per l’austeritat de vida, per l’amabilitat de caràcter, per la sensatesa i per la generositat”.

Com diu Ferrer, el llibre té “dos objectius: antologar algunes de les millors contribucions de Pere M. Orts a la història del Regne de València i oferir al lector un llarg extracte d’una ambiciosa entrevista personal, realitzada per Antoni Ferrando”.

Per la seua part, el professor Ferrando afirma que “el present llibre és més que un llibre d’homenatge”, pel fet que “ve a ser com el testament espiritual de l’autor, ja que arreplega alguns dels articles que millor reflecteixen els seus principals interessos intel·lectuals i reprodueixen la major part d’una llarga entrevista que li vaig fer” i que “sintetitza el pensament i les reflexions de tota una vida”.

Aquesta obra, que recomane, s’estructura en dues parts. La primera és un estudi sobre “la posició del nostre autor al voltant dels signes identitaris del Regne de València”, a més de quatre articles de Pere M. Orts sobre la història política i cultural del País Valencià. La segona part, amb una biografia d’aquest gran homenot, conté, com remarca Ferrando, “uns amplíssims extractes de l’entrevista que em va concedir, la primera meitat d’octubre de 2004”. El llibre acaba amb l’homilia que va fer mossèn Miquel Navarro en la missa funeral per Pere M. Orts i la necrològica que la presidència de l’AVL va encarregar al professor Ferrando “per a ser llegida en el Ple de la institució celebrat el 6 de març de 2015”.

M’ha agradat especialment l’entrevista que el professor Ferrando va fer a Pere M. Orts, i d’una manera particular allò que fa referència a la fe, la temàtica religiosa o Jesús de Natzaret. I per això (i pels articles del Sr. Orts) recomane aquest llibre. Només vull recollir ara la resposta de Pere M. Orts a la pregunta sobre com li agradaria de ser recordat. Pere M. Orts diu: “Crec que la cosa millor que poden recordar de mi és que no he fet mal a ningú. Conscientment, no he fet mal a ningú”.

Pere M. Orts i Bosch, va nàixer a València el 1921 i hi va morir el 2015. Fou advocat i membre de l’AVL, i va dedicar la major part de les seues investigacions a la història del Regne de València, amb la publicació de diverses obres. Aquest gran erudit va rebre, ben merescudament, el Premi de les Lletres Valencianes, la Medalla d’Or del Consell Valencià de Cultura, l’Alta Distinció de la Generalitat del País Valencià i la Medalla de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any