Per al Govern d’Ontinyent les persones són el més important. Per això, en esta nova legislatura volíem abordar dues qüestions com són la soledat de les persones majors i la taxa de suïcidi, ja que tots els informes nacionals i autonòmics indicaven l’increment d’aquests dos col·lectius.

En rebre les xifres d’Ontinyent, aquelles dades que apareixen en informes globals van passar a ser dues realitats que hem convertit en una prioritat. Les xifres parlen per si mateixa. Per una part, a Ontinyent hi ha 1.514 persones majors de seixanta-cinc anys que viuen soles o almenys consten empadronades com a tal. D’altra banda, pel que fa a la taxa de suïcidi, segons dades de la Policia Local, en els últims tres anys hi ha constància de vuitanta-set intents de suïcidi i sis de consumats.

Amb el pla de lluita contra la soledat, com ja vàrem anunciar, volem arribar a la població que viu sola, especialment aquella que per comptar amb pocs recursos econòmics, o per no tindre un cert grau d’autonomia, no pot gaudir dels programes d’envelliment actiu impulsats per l’Ajuntament d’Ontinyent o de totes aquelles activitats que es fan al Centre Cívic del Llombo i al CIM de Sant Rafel. És fonamental arribar a estes persones i saber quina és la seua necessitat per a poder oferir-los altres programes municipals, com ara Menjar a Casa, teleassistència, acompanyament a través del nostre voluntariat de serveis socials AMVOS o, fins i tot, la tramitació de la llei de la dependència. Amb les enquestes donarem veu de nou a la ciutadania perquè siguen ells i elles qui ens expliquen els seus problemes i així poder oferir solucions reals per a totes i tots els ontinyentins.

Però, tan important és oferir solucions davant situacions complexes com no tancar els ulls davant realitats, també complexes, com puga ser el suïcidi. A les xifres d’Ontinyent cal sumar aquestes: a escala mundial hi ha una mort cada 40 segons, en l’àmbit estatal és la principal causa externa de mortalitat, i a la Comunitat Valenciana per cada 100.000 habitants hi ha 7,7 suïcidis. Són xifres reals, que amaguen una situació que cal abordar ja.

L’Ajuntament d’Ontinyent com a administració, i encara que no disposem de tots els mitjans necessaris amb els quals sí que compten institucions superiors, elabora un pla de prevenció contra el suïcidi. Serem pioners en l’àmbit municipalista en la implantació d’aquest tipus de plans perquè som conscients que el silenci no ajuda totes aquestes persones que, en algun moment, han pensat que és millor desaparèixer. És cert que el suïcidi és considerat com un problema multifactorial i de gran complexitat que necessita, sobretot, un canvi social per a una prevenció adequada. Però, també és cert que el primer pas és parlar d’aquesta realitat. No podem oblidar que el suïcidi és el cim d’un problema que amaga malalties com la depressió o l’ansietat. Cal parlar amb normalitat per a trencar el tabú i l’estigma instaurat a la nostra societat envers una realitat que, cada vegada, pateix més gent. Totes i tots aquells que estan passant per un procés depressiu han de saber que poden parlar amb normalitat de què senten i, sobretot, que poden demanar ajuda.

Nosaltres hem deixat de mirar a una altra banda i encara que ens queda molt de treball per davant, sabem que estem en el camí correcte. Tots els estudis indiquen que molts dels suïcidis es poden prevenir. Governem per a tots i cadascun dels col·lectius de la nostra ciutat, especialment els més vulnerables.

Paula Soler Torró · Regidora Coordinadora de l’Àrea de  Política per a les Persones

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.