La tertúlia proscrita

La primavera de les casualitats

  • "Atés l’afany del partit que ostenta la majoria absoluta al Ple Municipal a negar el nostre paper d’oposició com a motor impulsor de propostes positives, només ens queda creure que, ironies de la vida, determinades decisions són fruit d’un fenomen sobrenatural: la primavera de les casualitats."

Nicolau Calabuig i Serna
10.05.2021 - 11:32
Actualització: 10.05.2021 - 13:32
VilaWeb

Com diu la cançó del grup valencià Aspencat, “naixen primaveres cada matí al teu jardí”. Més enllà de l’abril plujós que hem tingut enguany a la nostra terra, esta primavera han germinat moltes casualitats en clau política a Ontinyent, i així ho hem constatat en algunes de les darreres decisions del govern municipal.

I és que atés l’afany del partit que ostenta la majoria absoluta al Ple Municipal a negar el nostre paper d’oposició com a motor impulsor de propostes positives per a Ontinyent i la seua gent, només ens queda creure que, ironies de la vida, determinades decisions són fruit d’un fenomen sobrenatural: la primavera de les casualitats.

Només l’existència d’este fenomen pot explicar que, mesos després que presentàrem des de Compromís per Ontinyent una moció per a impulsar la millora de la neteja viària a la nostra ciutat i que la tombara el vot en contra de La Vall ens Uneix, màgicament les nostres propostes s’hagen anat fent realitat. Primer va ser la campanya de conscienciació sobre els excrements dels gossos, i ara l’aprovació de millores en la contracta de la neteja, ampliant hores de servei i espais a netejar. Totes dues propostes, incloses a la moció que vam portar al Ple de l’Ajuntament. Però açò segur que és casualitat, perquè segons una afirmació atribuïda a Iñaki Gabilondo, amb la contracta de neteja anterior Ontinyent ja era la ciutat més neta d’Europa.

Un altre fet que deu ser conseqüència d’este curiós fenomen és l’anunci a bombo i platerets de l’increment de les subvencions municipals a associacions culturals del món de la música a la nostra ciutat, i la inclusió de les escoles de música com a entitats beneficiàries de la segona fase del Pla Resistir. Segur que açò no ha tingut res a veure amb el prec que vam realitzar fa uns mesos demanant un Pla de Suport Econòmic a les societats musicals d’Ontinyent i posant damunt la taula l’emergència financera que viuen els sectors culturals de la nostra ciutat. Això sí, a algú se li ha oblidat de recordar que les ajudes incrementades encara no arriben ni tan sols a igualar les quantitats anteriors a la retallada de fa deu anys, en temps d’austeritat. Esperarem una nova casualitat, potser a la tardor.

La tardor serà també el moment de conéixer si es contemplen bonificacions en la Contribució de les societats musicals i entitats culturals formatives amb seu pròpia. Una proposta viable, útil, en vigor a diferents localitats com Albaida, Quatretonda o l’Olleria, i novament tombada per la majoria absoluta que ens governa. A veure si hi ha sort, i ens trobem amb una casualitat tardorenca.

També deu ser una casualitat que s’haja accelerat per urgència el “pla esportiu piscina coberta d’Ontinyent”, després que demanàrem fa no res que es reobrira l’accés a la piscina coberta per a aquelles persones que, sense pertànyer a cap club esportiu, practiquen activitats aquàtiques de manera individual, ja siga per salut, per prescripció mèdica o per plaer.

De la mateixa manera, la casualitat ha volgut que des del govern municipal s’impulse, encara que de moment siga només de paraula, la creació de comunitats energètiques locals. O potser ja estava previst, perquè tenim un govern municipal molt previsor. En qualsevol cas, tampoc creiem que haja tingut res a veure l’aprovació de la nostra moció per la creació de comunitats energètiques locals, en favor d’un model de producció d’energies renovables basat en la justícia social i el respecte pel territori.

En definitiva, com que nosaltres som nous, i fem propostes populistes i retrògrades i no sabem de què va el tema, totes eixes iniciatives no deuen tindre res a veure amb la tasca d’oposició constructiva a la qual dediquem tants esforços dia a dia. Per tant, com ja vam dir en el darrer Ple Municipal, només ens queda creure que és la casualitat la que fa que estes iniciatives apareguen en l’agenda política del govern municipal, encara que quan ho proposem nosaltres, sovint rebem el rebuig o el menyspreu per resposta. Però bo, mentre després acaben fent-se, visca la primavera de les casualitats!

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any