La Inspecció de Treball i Seguretat Social ha posat en marxa la primera campanya contra l’economia irregular al País Valencià amb la col·laboració d’empreses, sindicats i ciutadania, en una acció en la qual els agents socials més representatius (UGT, CCOO i CEV), a través del Consell Tripartit, han proposat una programació de campanyes a la Inspecció, que es durà a terme en polígons industrials, amb un èmfasi especial en el sector tèxtil.

El Consell Tripartit és l’òrgan de la Generalitat d’assessorament i consulta en matèria de relacions laborals, ocupació i negociació col·lectiva. L’integren representants de l’administració del Consell, de les organitzacions sindicals i de les associacions empresarials més representatives.

La campanya contra l’economia submergida es desenvolupa aquest l’abril en polígons industrials, i consisteix en una intervenció integral, integrada i multisectorial, amb dos objectius fonamentals: donar resposta al problema específic de l’economia submergida així com als fraus en la contractació i la conscienciació sobre les conseqüències d’aquesta activitat irregular.

Les actuacions que comprèn són: control d’ocupació, verificació de la contractació, de la gestió correcta de prevenció de riscos laborals, així com la constatació d’accions amb perspectiva de gènere, com la comprovació dels protocols contra l’assetjament, entre més mesures.

Per a aquesta actuació contra l’economia irregular, els sindicats han participat en el Pla d’Actuació de la Inspecció de Treball i Seguretat Social mitjançant propostes d’àmbits concrets d’actuació.

Col·laboració dels agents socials
La directora general de Treball i Benestar Laboral, Cristina Moreno, ha destacat en un comunicat la importància de la col·laboració dels agents socials ‘per aconseguir que la lluita contra l’economia submergida siga més eficaç’. Moreno espera que aquesta cooperació amb els sindicats i les empreses es mantinga per al desenvolupament d’actuacions posteriors perquè ‘fer front a l’economia irregular és responsabilitat de tothom’.

El propòsit de la campanya d’abril és ‘evitar que es produesquen pràctiques irregulars, que a més afecten qüestions com la prevenció de riscos laborals’, ha explicat Moreno.

El Servei Valencià d’Ocupació i Formació s’encarregarà de redactar informes sobre les altes o incidències en la contractació que es detecten durant el període d’execució en què es duga a terme la campanya. A més, farà un seguiment de les altes que hi haja en la Seguretat Social.

Amb aquesta iniciativa, el Consell pretén destacar la tasca de l’actuació inspectora i fomentar una relació millor entre les administracions competents, el personal tècnic, les empreses i els agents socials.

La campanya de la Inspecció de Treball també té caràcter divulgatiu i està orientada als ciutadans perquè ‘és necessària la conscienciació social per fer front als llocs de treball clandestins i l’evasió fiscal’, ha expressat Cristina Moreno.

El problema és que ‘part de la societat valenciana no és conscient de les conseqüències de les activitats econòmiques irregulars’. ‘La població ha d’entendre que l’evasió fiscal de l’economia oculta perjudica el conjunt de la societat perquè els diners que no es recapten no es poden destinar als serveis públics’.

Per això, des del Consell continuen apostant per la cultura preventiva i per fer pedagogia: ‘Hem de conscienciar la societat sobre la xacra de l’economia submergida, perquè no presenta beneficis, només inconvenients per a la ciutadania. Hem d’estar units contra ella’ , ha indicat Moreno.

Amb aquesta finalitat, es difondrà el resultat d’aquesta campanya i les següents que es realitzen per maximitzar el resultat de les actuacions. La Generalitat espera que, en donar a conèixer aquestes campanyes, la ciutadania prenga consciència de la necessitat del compliment de la legislació.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.