Processen Manuel Reguart i Rafael Portero per possibles irregularitats urbanístiques

  • Hi ha cinc processats més, entre els quals l'ex-regidor Filiberto Tortosa

VilaWeb
Redacció / EP
25.09.2018 - 15:42
Actualització: 25.09.2018 - 17:42

El Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d’Ontinyent ha processat l’ex-batle socialista de la ciutat, Manuel Reguart, i l’ex-regidor d’Urbanisme, Rafael Portero (Bloc), per presumptes irregularitats en habitatges de familiars. Amb ell, estan processades 5 persones més: l’ex-regidor del PP Filiberto Tortosa, l’arquitecte de l’Ajuntament, l’arquitecte tècnic i una funcionària.

Així consta en un auto, facilitat pel Tribunal Superior de Justícia valencià, en què el jutge acorda iniciar un procediment abreujat contra aquestes sis persones per presumptes delictes de prevaricació administrativa. Alhora, sobreseu la causa contra set persones més.

El procediment començà per una denúncia de l’Associació en Defensa de les Casetes d’Ontinyent’ (ADECA) davant el consistori en què afirmava que existien 24 habitatges construïts o en fase de construcció en el municipi a les quals no s’havia obert cap expedient, mentre que altres situades a la mateixa zona sí que havien estat expedientades.

L’entitat va demanar que s’iniciés també a aquestes cases expedient de paralització d’obres i el procediment de restauració de l’ordre urbanístic pertorbat. En no obtenir resposta passat any i mig, l’associació va interposar una segona denúncia, quan ja hi havia hagut un canvi de govern municipal i el govern havia passat a mans del PP l’any 2007.

Es dóna la circumstància que entre els habitatges denunciats es troba una propietat del germà de l’ex-batle, i una altra dels sogres d’un dels ex-regidors d’Urbanisme processats. Una altra casa pertanyia al germà d’una funcionària, i una altra a la seua sogra, segons s’indicava en la denúncia.

El jutge, a partir de la documentació i les declaracions, ha acordat de processar sis persones. En relació a Reguart, assenyala que hauria d’haver-se abstingut d’intervenir en l’expedient en tindre coneixement que una de les cases denunciades era del seu germà. A més, l’acusa de no haver ordenat a l’arquitecte tècnic que continuara localitzant i informant sobre 18 edificacions que no s’havien pogut localitzar, ni als serveis administratius de l’Oficina Tècnica que tramitaren els expedients de restauració de la legalitat urbanístiques a sis cases que sí es van localitzar.

Quant a un dels ex-regidors, indica que també s’hauria d’haver abstingut de l’expedient per pertànyer un dels habitatges denunciades als seus sogres, i haver demanat que es localitzaren les cases pendents per tramitar els corresponents informes.

Respecte a l’altre ex-regidor, el jutge assenyala que va ordenar als funcionaris que seguiren els tràmits d’un informe en el qual es disposava que no s’incoara expedient de restauració de la legalitat urbanística a l’edificació denunciada per ADECA propietat del germà de l’ex-batle i establia la necessitat de realitzar actuacions preliminars innecessàries abans d’obrir expedients.

El magistrat inclou en l’auto de procediment abreujat un arquitecte tènic-cap de la Inspecció d’Obres per deixar 18 habitatges sense localitzar; un altre arquitecte tècnic perquè no va ordenar buscar aquestes cases i tampoc no va informar els nous responsables d’Urbanisme ni la batlessa –amb el canvi de govern– de la denúncia presentada per ADECA en 2006. Sobre la funcionària processada, estima que també s’hauria d’haver abstingut de l’expedient per haver-hi una casa propietat de la seua sogra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any