Publicada la reforma del reglament estatal d’explosius que dóna “tranquil·litat” als Moros i Cristians

VilaWeb
Fotografia: mosqueters.com
Redacció / EP
28.06.2022 - 18:23
Actualització: 28.06.2022 - 18:40

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat la reforma del Reglament d’Explosius per a manifestacions festives, que aporta “tranquil·litat” en l’ús de la pólvora en festejos com els Moros i Cristians.

El text oficial modifica la instrucció tècnica complementària –Manifestacions festives amb ús d’armes d’avantcàrrega– del Reglament d’Explosius. La instrucció “introdueix un marc de referència sobre autoritzacions necessàries, formació, procediments de desenvolupament i requisits que garantisquen la seguretat ciutadana, la seguretat industrial i la seguretat i salut en el treball, en la celebració de manifestacions festives en les quals s’usen aquest tipus d’armes d’avantcàrrega”.

Les Corts Valencianes van aprovar una declaració per unanimitat que es va presentar al Ministeri espanyol a través del senador Carles Mulet, qui va fer diferents interpel·lacions al govern espanyol que va acceptar les modificacions reclamades.

Els canvis aprovats “agiliten les tramitacions i adapta la normativa a les necessitats i durada de la festa, en aspectes com la custòdia de la pólvora durant els dies de celebració”.

En un comunicat, Mulet diu que “per fi és una realitat aquesta acció política que s’ha coordinat en Compromís amb el suport de la Conselleria de Cultura, la qual cosa permet que la pólvora es puga utilitzar amb garanties en el món de la festa”.

El senador ha destacat el treball fet per Pepa Prats i Rafael San Jerónimo de la UNDEF, el diputat a les corts per Compromís i ex-batle d’Agullent Jesús Pla, i el regidor de Cocentaina Jordi Pla.

Patrimoni cultural

Pla ha afirmat que “la modificació normativa ajuda a l’ús i la preservació de la pólvora en la festa i és un patrimoni cultural de tots els valencians. La normativa existent havia perjudicat la realització dels actes i havia fet baixar el nombre de festers i festeres que disparaven”.

Compromís subratlla que “l’ordre publicada avui en el BOE evita perills amb la manipulació i transvasaments, i millora el tractament uniforme donat inicialment a l’ús de la pólvora”.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any