Quaranta anys del primer, i únic, Aplec de la Vall d’Albaida

  • Otos commemora l'esdeveniment que s'hi va celebrar el 4 d'agost de 1979

VilaWeb
Redacció
03.08.2019 - 15:52
Actualització: 03.08.2019 - 17:52

L’any 1979, només quatre anys després de la mort del dictador Franco i (oficialment) a les acaballes del franquisme, en plena efervescència de la idea de recuperació de la consciència de país, Otos va ser impulsor i escenari del primer (i únic) Aplec de la Vall d’Albaida.

Diumenge que ve, 4 d’agost, es compleixen 40 anys d’aquell esdeveniment, i l’Ajuntament ha organitzat una jornada per a fer-ne memòria. A partir de les 9.00, diferents actes de cultura popular se succeiran fins a les 12 de la nit, que es tancarà amb l’actuació del mític grup Carraixet.

Del Tele-club a l’aplec

L’escriptor Joan Olivares va ser un dels joves que en aquell moment van fer realitat aquell primer aplec de la comarca. Ell ens ho explica:

I Aplec de la Vall d’Albaida a Otos, 4 d’agost de 1979 (fotografia: Conxín Cabanes)

Durant els anys seixanta i setanta, els Tele-clubs, promoguts pel Ministeri d’Informació i Turisme, constituïen, per als joves de les zones rurals, un lloc de reunió i divertiment. A finals dels setanta, el Tele-club d’Otos es transformà en un centre de difusió cultural. Un grup de joves inquiets organitzaren cursets de llengua, trobades, excursions, xarrades, exposicions, concursos, lectures, publicacions, teatre… entre els quals prengué protagonisme gradualment la llengua i la cultura pròpies. La música tingué un protagonisme especial, amb actuacions del Sifoner, Paco Muñoz, Carraixet, etc. El 4 d’agost, antevespra de la festa Major, es constituí en la festa del Tele-club. Cada any s’hi organitzaven paelles i activitats culturals i musicals.

En aquells anys d’efervescència política, social i cultural, eren famosos els aplecs de música i cançó. Els joves d’Otos pensàrem que seria una gran idea fer un aplec de Música i Cançó de la Vall d’Albaida. Només calia fer el primer, i després la cosa ja aniria sola. Durant tot un any es dedicaren a fer loteries i rifes, adhesius, clauers, etc. per tal de recollir diners. Finalment es van poder contractar sis cantants i grups musicals, entre ells Fèlix Stop, i la companyia de teatre Pluja. La festa se celebrà a la plaça del Llaurador i fou un gran èxit que superà les expectatives dels organitzadors. Només fallà una previsió: la continuïtat. Aquell fou el primer i també l’últim, per ara, Aplec de Música i Cançó de la Vall d’Albaida.

La samarreta i la polèmica

Dins la commemoració d’aquell aplec històric, l’Ajuntament d’Otos ha fet una samarreta on es poden llegir les dates de l’aplec i de la celebració de record, il·lustrada amb una obra de l’artista Antoni Miró que representa una dona d’esquena, i que amb els braços oberts sosté una senyera que la tapa i deixa a la vista els braços, el cap i les cames.

La selecció de la imatge, que fa anys que es troba en una de les entrades d’Otos com a benvinguda a la localitat, ha rebut crítiques per considerar que fa un ús sexista i és una mostra de ‘cossificació’ de la dona.

 

40 anys de l’aplec. Article de Manolo Moltó en el llibre de festes d’Otos de 2019

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem