L’any 1979, només quatre anys després de la mort del dictador Franco i (oficialment) a les acaballes del franquisme, en plena efervescència de la idea de recuperació de la consciència de país, Otos va ser impulsor i escenari del primer (i únic) Aplec de la Vall d’Albaida.

Diumenge que ve, 4 d’agost, es compleixen 40 anys d’aquell esdeveniment, i l’Ajuntament ha organitzat una jornada per a fer-ne memòria. A partir de les 9.00, diferents actes de cultura popular se succeiran fins a les 12 de la nit, que es tancarà amb l’actuació del mític grup Carraixet.

Del Tele-club a l’aplec

L’escriptor Joan Olivares va ser un dels joves que en aquell moment van fer realitat aquell primer aplec de la comarca. Ell ens ho explica:

I Aplec de la Vall d’Albaida a Otos, 4 d’agost de 1979 (fotografia: Conxín Cabanes)

Durant els anys seixanta i setanta, els Tele-clubs, promoguts pel Ministeri d’Informació i Turisme, constituïen, per als joves de les zones rurals, un lloc de reunió i divertiment. A finals dels setanta, el Tele-club d’Otos es transformà en un centre de difusió cultural. Un grup de joves inquiets organitzaren cursets de llengua, trobades, excursions, xarrades, exposicions, concursos, lectures, publicacions, teatre… entre els quals prengué protagonisme gradualment la llengua i la cultura pròpies. La música tingué un protagonisme especial, amb actuacions del Sifoner, Paco Muñoz, Carraixet, etc. El 4 d’agost, antevespra de la festa Major, es constituí en la festa del Tele-club. Cada any s’hi organitzaven paelles i activitats culturals i musicals.

En aquells anys d’efervescència política, social i cultural, eren famosos els aplecs de música i cançó. Els joves d’Otos pensàrem que seria una gran idea fer un aplec de Música i Cançó de la Vall d’Albaida. Només calia fer el primer, i després la cosa ja aniria sola. Durant tot un any es dedicaren a fer loteries i rifes, adhesius, clauers, etc. per tal de recollir diners. Finalment es van poder contractar sis cantants i grups musicals, entre ells Fèlix Stop, i la companyia de teatre Pluja. La festa se celebrà a la plaça del Llaurador i fou un gran èxit que superà les expectatives dels organitzadors. Només fallà una previsió: la continuïtat. Aquell fou el primer i també l’últim, per ara, Aplec de Música i Cançó de la Vall d’Albaida.

La samarreta i la polèmica

Dins la commemoració d’aquell aplec històric, l’Ajuntament d’Otos ha fet una samarreta on es poden llegir les dates de l’aplec i de la celebració de record, il·lustrada amb una obra de l’artista Antoni Miró que representa una dona d’esquena, i que amb els braços oberts sosté una senyera que la tapa i deixa a la vista els braços, el cap i les cames.

La selecció de la imatge, que fa anys que es troba en una de les entrades d’Otos com a benvinguda a la localitat, ha rebut crítiques per considerar que fa un ús sexista i és una mostra de ‘cossificació’ de la dona.

 

40 anys de l’aplec. Article de Manolo Moltó en el llibre de festes d’Otos de 2019

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.