‘Que petit és el mon!’, de Martin Suter

  • Recomanació de l'Agència de Lectura Municipal de Bocairent

VilaWeb
Pepa Sempere Doménech
17.12.2017 - 20:09
Actualització: 17.12.2017 - 21:09

Una de les múltiples vessants dels bibliotecaris és la de preparar bibliografies per a efemèrides concretes (no sols relacionades amb escriptors), i així és com, rebuscant en la nostra particular  botiga de llibres,  trobem xicotetes joies que ens aporten noves visions de fets, problemes o malalties a què donar visibilitat. En aquest cas, la casualitat ha fet que, dins d’una de les caixes que formaven el fons del Premi Maria Moliner atorgat a la biblioteca, estiguera aquesta xicoteta perla que ens acosta a una malaltia, de la que cada vegada hi ha més afectats, però de la qual ho desconeixem quasi tot.

Qui pot imaginar que un malalt d’alzheimer pot ser el protagonista principal d’una novel·la que estén la seu teranyina i ens envolta en dolçor, amistat, tendresa, estima, intriga, venjança, por…? Com poden ser tant importants i tan perillosos els records que de forma intermitent van retornant a la seua ment?

‘Que petit és el món!’ ens presenta la combinació perfecta d’intriga, d’un secret, en aparença soterrat per sempre, amb les particulars circumstàncies que rodegen l’evolució de la malaltia de l’alzheimer, que poden tirar per terra dècades de treball per esborrar qualsevol pista. Situada a l’actualitat, conté una certa aroma de narració clàssica de novel·la de misteri, recordant al millor Hitchcock.

Però també és un retrat magnífic de la societat suïssa de les altes finances, evocant les restes d’un món ja finit, on els diners i el glamur es donaven la mà, manifestant-se amb modes de comportament exquisits, molt lluny de la grolleria que ara sol acompanyar les coses materials, tant en la forma d’aconseguir-ho com de fer-ho servir. Tota l’obra està impregnada d’una gran elegància, apreciada en el llenguatge, en la manera en què es tracten els fets, els personatges, l’ambientació.

Per altra banda, és una crònica de l’evolució de la malaltia de Konrad, on entren en joc els records fragmentats per les deteriorades relacions neuronals i la lluita per detenir la devastació de la ment, amb tractaments que inclouen mesures terapèutiques i assajos clínics de nous medicaments. Tot sense apartar-se de la realitat.

‘Que petit és el món!’ és un llibre amanoset d’Edicions Columna, amb aspecte sobri, però distingit, allunyat de les característiques que actualment solen acompanyar els bet-sellers. És una història en què la gent es mouen al voltant del caliu d’un fet obscur del passat, que cal no ressuscitar. Tots senten la necessitat d’arribar al fons de la veritat, uns arrossegats per ambicions, altres per interessos, per accident o per simple necessitat personal, desembocant en un final sorprenent, sense pistes prèvies.

L’autor, Martin Suter, un dels novel·listes suïssos més importants de les últimes dècades, ha demostrat en el seu primer llibre saber combinar a la perfecció, en la mateixa trama, la crítica social, la conspiració i una magnífica caracterització dels personatges.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any