Quines són les noves restriccions contra la covid-19?

S'amplia l'horari de l'hostaleria, la restauració i el comerç fins les 22.00 • Augmenta la cabuda en les activitats culturals fins al 75% i en les cerimònies i celebracions fins al 50%

VilaWeb
Redacció
23.04.2021 - 07:43
Actualització: 23.04.2021 - 09:43

El Consell ha flexibilitzat algunes restriccions contra la covid-19. La Generalitat ha constatat que els bons resultats de les mesures existents permeten d’alleujar-ne algunes, encara que, per prudència, s’ha decidit de mantenir-ne la majoria.

S’amplia l’horari de l’hostaleria, la restauració i el comerç fins a les 22.00, coincidint amb l’inici de confinament nocturn. A més, augmenta la cabuda en les activitats culturals fins al 75% i en les cerimònies i celebracions fins al 50%.

Tot això serà vigent des del dilluns 26 d’abril fins al diumenge 9 de maig.

Sis persones la reunió fora del domicili

—En l’àmbit privat, es permet la reunió de dos grups de convivència.

—En espais d’ús públic, tant privats com a l’aire lliure, no es podran formar grups de més de sis persones, tret de convivents.

En tots dos casos s’apliquen les següents excepcions: reunions laborals o institucionals, activitats en l’àmbit educatiu i les cures a persones vulnerables.

—Es mantenen oberts els parcs infantils a l’exterior.

Confinament nocturn a les 22.00

—El confinament nocturn continuarà a les 22.00 i durarà fins a les 6.00.

Tancament perimetral

Es prorroga el tancament perimetral del País Valencià, fins al 9 de maig. Només es podran fer desplaçaments justificats: tornada a la residència habitual, cura d’un familiar dependent, exàmens oficials, desplaçament al lloc de treball, assistència a centres sanitaris o casos de força major.

Bars i restaurants oberts per a servei en terrassa i a l’interior

Els bars i restaurants podran obrir les terrasses amb una ocupació del 100%. El topall seran sis persones per taula, sempre amb la màscara posada, llevat del moment de consumir.

—Els bars i restaurants podran obrir a l’interior amb un terç de l’ocupació total, sis persones per taula i ventilació assegurada i correcta. L’horari de tancament dels locals de restauració s’amplia a les deu de la nit.

Es permet l’obertura de les seus festeres tradicionals per a activitats administratives

Les seus festeres, com ara casals, filaes, racons, colles, càbiles, germandats, confraries, associacions, etc., podran obrir només per fer activitats administratives. L’horari permès és de 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 20.00.

Només s’hi permet l’estada de quatre persones a tot estirar.

Aquestes seus no podran obrir els dies oficials de celebració de les festes de cada municipi, ni tampoc els dies assenyalats com a festius en el calendari laboral.

Comerços i centres comercials tancaran a les 22.00

—L’horari dels comerços s’amplia fins a les deu de la nit, amb una cabuda màxima del 50% de la capacitat. El Consell ha identificat com a essencials la venda d’aliments (també per a animals de companyia), begudes, productes higiènics i ortopèdics, a més de les perruqueries, les òptiques i els establiments farmacèutics i sanitaris.

—Es manté al 30% la cabuda permesa en grans superfícies comercials i en locals al detall, incloent-hi la capacitat dels aparcaments i els espais per a l’estacionament.

—Se n’exceptua l’activitat de comerços d’alimentació, farmàcies, ortopèdies, òptiques, perruqueria i veterinària, que continuarà al 50%.

Competicions esportives i altres activitats

Es reprenen quatre tipus de campionats:

—Les competicions oficials, federatives professionals d’àmbit internacional i estatal i competicions oficials no professionals d’àmbit internacional i estatal.

—Les competicions no oficials federatives d’àmbit autonòmic i inferior.

—El Campionat Autonòmic d’Esport Universitari.

—Els Jocs Esportius.

Es permetrà l’accés del públic, amb un màxim de 1.000 persones en instal·lacions obertes i 500 en equipaments tancats. S’aconsella d’evitar sempre que siga possible el transport col·lectiu dels equips i l’ús de dutxes i vestidors.

Els menors podran anar acompanyats d’un adult als entrenaments.

Es poden obrir els gimnasos, els pavellons esportius, les piscines i els poliesportius. Amb la meitat de l’ocupació, amb la màscara posada i amb respecte de la distància de seguretat.

—Es podrà fer esport a l’aire lliure, en instal·lacions obertes, sense contacte físic, en modalitat individual o per parelles.

—En esports dirigits per un monitor, es podrà fer esport en grups de deu persones per monitor. Sense contacte físic, i l’ús de la màscara no serà obligatori.

—Els alumnes d’infantil i primària podran participar en activitats esportives grupals i en entrenaments fora de l’àmbit escolar. En grups de quatre persones i sense contacte físic. També sense públic.

—Tots els entrenaments esportius es faran sense públic.

—Es mantenen les competicions professionals de pilota valenciana.

—Només es podran usar vestuaris i dutxes en competicions de persones federades per a competicions expressament autoritzades.

—Les competicions a l’aire lliure, en espais naturals o a la via pública podran tenir un màxim de 1.000 esportistes de manera simultània, i a l’interior de 300.

Activitats socials i espectacles

—Als llocs de culte, per a reunions, celebracions i trobades religioses com ara casaments, la cabuda s’amplia al 50%.

—Es mantenen tancats els centres socials, casinos, clubs i establiments de naturalesa anàloga.

—No es permeten esdeveniments ni activitats amb concentració de persones: espectacles públics, activitats recreatives i socioculturals, exhibició d’animals i celebracions populars.

—No es permeten els espectacles itinerants.

Activitats culturals

—S’autoritza la reobertura de les seus festeres tradicionals: entre les 10.00 i les 13.00 i entre les 16.00 i les 20.00, tret dels festius, i amb una cabuda màxima de quatre persones.

Es reprenen les activitats d’oci educatiu i activitats extraescolars en grups de deu persones a tot estirar.

—Les biblioteques podran fer activitats, sempre que no se superi el 75% de la cabuda autoritzada i s’adoptin les mesures necessàries per a controlar les aglomeracions.

—En els museus i sales d’exposició la cabuda permesa serà del 75%. En les activitats educatives, conferències, tallers i, en general, programes públics, es limitarà l’assistència al nombre de persones que permeti de mantenir la distància de seguretat interpersonal.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes