Recuperar les Comarques Centrals

VilaWeb

En l’actual context de globalització econòmica es fa més necessari que mai teixir xarxes de col·laboració que permeten als territoris d’aprofitar els seus avantatges conjunts de localització i especialització. En aquest sentit, el projecte de vertebració de les Comarques Centrals Valencianes és una peça clau per a re-articular el teixit productiu valencià.

Les Comarques Centrals Valencianes constitueixen un espai d’intensa activitat econòmica i social. Al litoral, trobem ciutats com Dénia, Gandia o Benidorm, especialitzades fortament en el sector serveis i del turisme. A l’interior, en canvi, trobem les principals ciutats on històricament s’ha donat una forta especialització industrial. Parlem de ciutats com Ontinyent, Xàtiva, Alcoi o Cocentaina, les quals concentren la seua activitat econòmica en el tèxtil, la confecció, la fusta i les joguines.

Si bé és cert que les activitats industrials han disminuït en les darreres dècades d’una forma considerable, determinats subsectors han estat capaços d’adaptar-se i de reconvertir-se a noves activitats més intensives en valor afegit. En aquest sentit, la vertebració de les principals ciutats industrials de les Comarques Centrals possibilitaria l’aprofitament de sinergies conjuntes entre els diferents sectors industrials de la zona.

Aquestes sinergies, o aprofitament conjunt dels avantatges de localització i especialització, s’haurien de generar creant la infraestructura institucional i física necessària per a potenciar les relacions econòmiques a les Comarques Centrals. En aquest sentit, cal treballar per posar en contacte el teixit industrial facilitant la cooperació en temes tan crucials com la innovació i el desenvolupament de nous productes. D’altra banda, és imprescindible tractar de millorar i ampliar les vies de comunicació existents. Especialment important és el cas del ferrocarril, on les Comarques Centrals s’han vist àmpliament marginades i desconnectades respecte a la resta del país.

Després del tomb electoral del darrer 24 de maig a les principals ciutats valencianes, els nous batles semblen haver recuperat aquesta idea de vertebració i col·laboració de les Comarques Centrals Valencianes. Aquest fet suposa, doncs, una molt bona notícia, i que acompanyada d’una bona política territorial per part de la Generalitat Valenciana pot afavorir la recuperació econòmica de les àrees industrials més tocades per la crisi. Un nou model de governança i cooperació territorial és possible, i les Comarques Centrals Valencianes poden liderar aquest procés.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any