Referents

Josep Miquel Bausset
13.12.2015 - 00:00
VilaWeb

Amb aquest títol tan suggestiu, David Pagès i Cassú acaba de publicar un llibre amb quaranta entrevistes a personalitats dels Països Catalans. Com diu al seu pròleg l’historiador i escriptor Joaquim Ferrer, aquest llibre ‘aplega extenses entrevistes a quaranta personatges procedents de totes les terres de cultura catalana, que han fet el seu treball en el segle XX, i que en molts casos continuen fent-lo en el segle XXI’. Aquesta obra, de 440 pàgines, és, com diu Joaquim Ferrer, ‘un text destinat a il·luminar-nos’, ja que ‘a través d’aquests quaranta testimonis, coneixem el que ha estat i és el seu esforç i com davant els obstacles han estat o són capaços de superar-los’.

David Pagès i Cassú és llicenciat en Filologia Catalana i comparteix la tasca docent amb les de dinamitzador cultural i escriptor. El fil conductor de totes aquestes facetes és el de contribuir a donar a conèixer -i a fer estimar- Catalunya i el conjunt dels Països Catalans, els seus prohoms i els seus millors atributs. Col·labora periòdicament amb el Diari de Girona i ha publicat articles i entrevistes a Escola Catalana, Llengua Nacional, Revista de Girona i Serra d’Or entre més mitjans de comunicació. A més, és autor de sis llibres, tots ells molt interessants: ‘Històries de l’avi Abdon’, ‘Històries de casa nostra’, ‘Batecs d’un poble’, ‘500 raons per parlar català’, ‘Un país que fa camí’ i ‘Al galop per la història de Catalunya’. També, de l’opuscle ‘Premis Baldiri Reixac (1979-2013)’. David Pagès ha estat guardonat amb diversos premis, entre els quals l’Aina Moll i Marquès (2013) que li va concedir l’Obra Cultural Balear.

Aquest llibre presenta quaranta entrevistes, les quals, com diu David Pagès, ‘són bastides a partir del pensament i de la trajectòria i obra dels personatges que hi apareixen’. I és que, a través de les respostes d’aquests quaranta entrevistats, Pagès ha retratat els ‘esdeveniments i fets ocorreguts en les últimes dècades i en els moments actuals, així com episodis personals i opinions que tenen transcendència’. Per això, d’aquesta anàlisi minuciosa i summament interessant, l’autor ens mostra el ‘testimoni dels canvis, tan intensos i tan importants, haguts en aquests darrers anys, de manera especial al Principat de Catalunya’.

Referents - llibre de David PagèsPublicat per Curbet Edicions, el llibre ‘Referents’ presenta, amb diàlegs amb els quaranta entrevistats, la vida d’unes persones que per a David Pagès ‘tenen la consideració de fars, guies, referents’, ja que ‘tots ells visualitzen, sense cap mena de dubte, que l’actiu més important amb què comptem són les persones, les quals donen gruix, humanitat i solidesa al conjunt del territori’. Com escriu a la introducció del llibre, ‘el fet que hàgem entrevistat persones de tots i cadascun dels pobles de parla catalana, ha estat un exercici apassionant que ens ha portat a aprofundir en el coneixement dels diferents territoris, i a adonar-nos amb quina facilitat, quan tenim aquesta mirada global, es trenen lligams de tota mena: culturals, econòmics, geogràfics, històrics, humans, lingüístics, socials’.

Puc donar fe de la passió amb què David Pagès s’acosta als entrevistats, ja que un dia d’agost de 2010, amb la seua esposa Anna i els tres fills, Josep, Mireia i Martí, es van presentar a l’Alcúdia, el meu poble, per entrevistar mon pare. Aquella vesprada a ma casa, al carrer de Jaume I, David Pagès, sense conèixer de res mon pare, li va fer una entrevista entranyable i plena d’afecte, on va dibuixar la trajectòria cultural, política i professional de ‘l’home subterrani’, com va ser definit Josep Lluís Bausset per Joan Fuster.

El llibre d’entrevistes comença amb l’interviu a Francesc Ferrer i Gironès, historiador, polític i escriptor, home ‘d’activisme i, per consegüent, de compromís i de generositat’. Ramon Folch i Camarasa, escriptor i traductor és el segon entrevistat. Després hi ha Salvador Giner, sociòleg i president de l’IEC (2005-2013). De Josep M. Ainaud de Lasarte, historiador i activista cultural, David Pagès en destaca la saviesa generosa i l’obertura, així com també els seus coneixements enciclopèdics.

Del prevere Joan Carreres i Pera, escriptor i estudiós de Jacint Verdaguer, ens en ressalta la participació en política i la catalanitat. I del Dr. Moisès Broggi, metge i humanista, qui va faltar el 2012, ens en destaca ‘la seua humanitat i la seua trajectòria professional’, que l’han convertit ‘en un referent per a la professió mèdica i la societat en general’. Una altra entrevistada és la professora Maria Rosa Corredor, de Perpinyà, i Aina Moll, lingüista, filla de Francesc de Borja Moll. També forma part d’aquest llibre el prevere Modest Prats, filòleg i professor i el P. Josep M. Soler, Abat de Montserrat, així com Teresa Rovira i Comes, bibliotecària.

Altres personatges entrevistats són Joan Triadú, crític literari, pedagog i promotor cultural; Lluís Subirana, estudiós de la sardana i poeta; Pasqual Maragall, batle de Barcelona (1982-1997) i president de la Generalitat de Catalunya (2003-2007); i Domènec Fita.

La néta del President Macià, M. Teresa Peyrí i Macià és la següent entrevistada, juntament amb la cantant Núria Feliu; el polític i científic Heribert Barrera; la dibuixant Pilarín Bayés; el capellà Josep M. Ballarín; Josep Lluís Bausset; Josep Espar o l’arquitecte Jordi Bonet. També, Isidor Marí; el lingüista Antoni Llull; Muriel Casals, ex-presidenta d’Òmnium Cultural i actual diputada al Parlament de Catalunya; Amèlia Trueta, filla del doctor Trueta; el periodista Josep M. Casasús; l’alguerès Guido Sari; l’escriptor Josep Vallverdú; Eliseu Climent; el nord-català Llorenç Planes; Pau Faner; Marta Casals, viuda del mestra Pau Casals; Miquel Blanc; Gabriel Barceló; l’historiador Jaume Sobrequés; el sociolingüista Joaquim Torres; el polític Joan Rigol i el professor Joan Varela. El llibre acaba amb una taula d’abreviatures i un índex onomàstic molt complet.

Com diu en la introducció del llibre, aquestes persones que David Pagès ha entrevistat, ‘són hòmens i dones d’una gran qualitat humana, intel·lectual i espiritual, en el sentit ampli de la paraula. Hòmens i dones de mentalitat positiva, mirada esperançadora i tarannà generós’. Per això els testimonis d’aquests personatges ‘contribueixen a fer que es puguen mirar els països nostres, tant des de dins com des de fora, amb admiració i respecte, perquè des de l’estimació, la imaginació creativa, la lucidesa, el talent i la vocació de qualitat, han fet -i fan- una gran tasca al servei de les persones, els Països Catalans i el conjunt de la humanitat’.

Certament que el llibre ‘Referents’, de l’amic David Pagès, és una obra de consulta obligada per conèixer el passat i el present de la nostra cultura, gràcies al testimoni d’aquelles persones que, amb la seua tasca i el seu esforç, han estimat amb passió la nostra terra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any