3 de setembre de 2015, no fa encara cent dies del nou govern de la Generalitat… Reunió intercomarcal a Agullent amb el conseller d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, Vicent Marzà.

Els moments previs a la reunió ja feien oloreta d’il·lusió… d’eixa il·lusió que ens caracteritza als de la coalició del somriure. Retrobaments després de les vacances amb companys de la comarca, abraçades de companyonia, ganes de tornar a la ‘marxeta’ perquè hi ha molt a fer i tot és possible… ara més que mai.

Enceta la reunió el batle d’Agullent, el company Jesús Pla. Presenta el conseller i li dóna la paraula. Només aquest gest ja és significatiu i molt… un conseller pròxim, a qui ens dirigim com a ‘Vicent’ i li parlem com al company que és… Sí, una obvietat, pensareu. I jo vos pregunte: vos hauríeu adreçat a la consellera Maria José Català com a ‘Maria José’?? La distància que els anteriors governants tenien respecte de la resta d’humans no ho hauria permés mai de la vida.

Abans de posar-nos a treballar, el conseller Marzà ens explica què s’ha trobat a la conselleria. A la sala, cares d’incredulitat i murmuris. Sí, tots érem conscients que en alçar estores i obrir calaixos ens trobaríem de tot. Sincerament, jo pensava que no tant com  finalment s’ha trobat.

El govern del PP a la Generalitat definitivament ha estat surrealista. Tots coneixem la corrupció tan amiga dels ‘populars’ i tan protagonista a la premsa, però ningú no ha posat les cartes sobre la taula per a parlar clar i ras de la nefasta gestió que han portat. Absolutament patètic com han gestionat el nostre país, fins a límits que ni imagineu. Us posaré un parell d’exemples d’Educació i Cultura (vos assegure que es faria etern l’article si les posàrem totes):

· Museu Sant Pius V: pressupost de 250.000 euros/any. La senyora directora gasta 3.000 euros d’aquest pressupost en el museu i els 247.000€ restants els dedica a fer desfilades de moda. S’espatla el mecanisme de l’aire condicionat i per no poder-lo arreglar, perquè no queda pressupost, es degraden obres del museu. Ah! I per si no és poc, entren a robar justament un dia que les càmeres de seguretat estan apagades per un ‘error’.

· Només encetar el nou govern, del govern espanyol comuniquen que devem vuit milions d’euros en interessos. En interessos!!! De què?? Ara sí que flipareu: de la part corresponent a educació des de 2009 per a potenciar l’anglés. Diners rebuts i NO GASTATS. I ara hem de tornar els diners i els interessos. Que què?? Però que el PP no apostava pel plurilingüisme i l’anglés a les aules??

· Cas CIEGSA. CIEGSA és una empresa pública creada per la Generalitat Valenciana amb l’objectiu de construir nous centres educatius, a més d’adequar, ampliar i millorar els ja existents. Després de totes les notícies de corrupció i balafiament a què ens tenen acostumats, ja us podeu imaginar com ha funcionat aquesta empresa… Un detall: es prometia data de construcció de nova escola (no cal dir quina perquè podria ser qualsevol) sense tindre el plànol fet ni intenció de fer-lo. A tot això, la Generalitat continua pagant els més de trenta sous dels treballadors d’aquesta empresa (que fan què??). En breu en sabrem més coses.

El conseller ens va explicar més casos… com diuen els castellans ‘a cada cuál más divertido’.

I va arribar l’hora d’explicar la gestió de la nova conselleria. I els murmuris i cares d’incredulitat van ser substituïts per somriures d’orella a orella i aplaudiments espontanis. Si vos sóc sincera, vos promet que em vaig haver d’aguantar les llàgrimes… en dos anys hem passat de plorar de ràbia i impotència a plorar d’alegria i esperança.

Paraules que ens il·luminaven la cara: debat pedagògic, diàleg i debat amb la comunitat educativa, codi ètic… Camí a l’escola que volem.

En dos mesos de gestió s’ha fet més per l’educació que en més de vint anys. Això, és així. Dos mesos frenètics en què el conseller admet que està ‘segrestat en conselleria’. Supose que ni haurà tingut gaire vida familiar ni haurà anat molt de cerveses amb els amics aquest estiu… és el que comporta haver de redreçar tota una desfeta d’anys.

Ara necessite que per un moment recordeu per què deien que eliminaven unitats de la pública. Recordeu? No hi havia pressupost. Era qüestió de diners, doncs. Quedeu-vos amb això i després reprenem.

Aquesta setmana ha estat significativa en l’àmbit educatiu perquè s’han fet públiques totes les mesures preses. Recordem les més generals, que ens afecten a més persones:

· Recuperació d’unitats eliminades injustament (dèsset, entre les quals al nostre Martínez Valls).

· #XarxaLlibres: ajudes per a la compra de llibres de primària i secundària, cent euros per família a juny i cent euros més en juny, amb l’objectiu d’arribar gradualment a la gratuïtat (i reducció) dels llibres i del material. El projecte implica un treball conjunt de les escoles i les famílies (per a rebre l’ajuda en juny, els llibres han d’estar en perfecte estat).

· Aules de dos anys a escoles públiques. Programa pilot amb trenta-tres escoles, entre les quals està el nostre Bonavista. Aules de divuit alumnes i dos mestres per aula.

· Creació d’un mapa escolar que serà publicat en octubre i en què tothom sabrà les necessitats d’infraestructures. Transparència.

Aquestes són algunes de les mesures preses i que ens afecten a la majoria de pares amb fills en edat escolar, però no són ni de bon tros les úniques perquè s’han convocat oposicions al Cos de Catedràtics de Música i Arts Escèniques, s’ha ampliat als vint-i-nou anys l’edat màxima per a poder cursar cicles de FP bàsica de segona oportunitat en Centre Integrat Públic de Formació Professional, s’han augmentat les beques per a estudis universitaris i baixat la nota de tall, i aquest curs començarà amb més professors. Per nomenar les més significatives.

Reprenem la pregunta que vos he fet abans: recordeu com justificava el PP en boca de la consellera Maria José Català l’eliminació d’unitats de la pública?? Vos ho recorde: eliminen RTVV per no haver de tancar escoles i hospitals (visca la demagògia i el cinisme personalitzat) i després comencen a tancar unitats de la pública perquè ‘no hi ha pressupost’. Estem d’acord que això va ser així?

Doncs bé, amiques i amics: totes les mesures preses per la conselleria d’Educació, TOTES, han estat fetes SENSE MODIFICAR EL PRESSUPOST.

Açò simplement ens deixa més clar i evident que TOTES les mesures preses pel govern anterior no responien a una falta de pressupost, sinó, com ja denunciàrem fa dos anys, a raons purament ideològiques amb un clar objectiu: desmantellar l’educació pública. Ni més, ni menys.

Un inici de curs que, sense cap dubte, marca un abans i un després en la política educativa al País Valencià.

Un inici de curs que esdevé metàfora de tots els canvis que viurem (a tall d’exemple: hem tingut notícies més que bones respecte del copagament en Sanitat i COEVAL formarà part de la Mesa d’Indústria; mesures de les conselleries en mans de la consellera i vicepresidenta Mónica Oltra i del conseller Rafa Climent.

Ara més que mai, el País Valencià somriu!!

 

Sílvia Urenya és portaveu de Compromís per Ontinyent

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.