El Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, ha començat la segona ronda del programa de prevenció del càncer de còlon i recte, un programa que permet detectar càncers en estadis inicials, la qual cosa fa que el seu pronòstic siga millor i el tractament menys agressiu. A més, s’estalvien les lesions precursores del càncer, reduint així el nombre de casos de la malaltia.

El programa comença amb una carta personalitzada als usuaris en què es convida a participar-hi, acompanyada d’un tríptic informatiu i una targeta amb franqueig gratuït per a respondre. Posteriorment se’ls remet material i instruccions per a la presa de les mostres i el test corresponent, que es diposita en unes urnes habilitades als centres de salut des d’on es remeten a l’Hospital per a l’anàlisi. Segons els resultats, els pacients són dirigits a la Unitat d’Aparell Digestiu on es continua amb l’anomenat ‘cribatge’ per al càncer colo-rectal.

La prova de cribratge és un un test immunològic quantitatiu sobre una mostra de femta i la prova de confirmació diagnòstica mitjançant colonoscòpia òptica que obeeixen als criteris de qualitat i recomanacions de les guies de pràctica clínica europea.

La segona ronda que s’inicia ara es dirigeix ​​a la població que compleix 50 anys en aquest any, els nous residents al Departament en el rang d’edats establert i a aquells participants que en la primera ronda van donar negatiu, per al control. El ritme d’aquest cribratge va marcant el nombre de participants de manera que no es saturen els Serveis que intervenen en el desenvolupament del programa. Des Salut Pública s’ha posat a disposició dels usuaris un servei d’atenció telefònica per obtenir més informació sobre aquest programa i davant de qualsevol dubte sobre com participar-hi. Es tracta de la Unitat de Prevenció del Càncer colo-rectal de Xàtiva, amb el seu telèfon és el 96.224 92 80.

Tal com han informat des del Departament, des que va començar el programa de prevenció s’han fet 21.639 proves inicials entre la població que ha accedit a participar-hi amb edat compresa entre els 50 i els 69 anys. Un 6’31% ha tingut resultat positiu arribant a detectar un total de 57 casos amb càncer en la fase anterior a manifestar-se i 700 lesions benignes amb possibilitat de convertir-se en càncer que s’han extirpat durant la colonoscòpia.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.